Dacă bei prea mult apă, hidratarea greșită poate deveni fatală
Hidratarea nu se bazează pe cantități fixe de apă, ci pe nevoia de a bea când îți este sete și de a alege apa cu minerale esențiale.
Sosirea verii și zilele mai lungi vin la pachet cu îndemnul de a bea mai multă apă, pe care îl vedem adesea în mesajele de avertisment la televizor și în online. Faptul că fiecare persoană, pentru a se menține hidratată, are nevoie să consume aproximativ opt pahare, adică echivalentul a doi litri de apă pe zi, este greșit. Cu toate acestea, este important de reținut că prea multă apă consumată poate avea efecte devastatoare asupra organismului uman. Lipsa sărurilor vitale poate duce la probleme grave de sănătate. Apa fără săruri poate duce chiar la moarte.
În doar 5 minute, întregul volum de sânge trece prin rinichi. Acesta intră încărcat cu reziduuri și iese purificat, după ce trece prin mii de filtre microscopice. În acest proces esențial, rinichii au nevoie doar de apă, dar e important să fie consumată doar atunci când îți este sete. Hipotalamusul, centrul de comandă din creier, reglează acest proces. Așadar, organismul uman va avea nevoie de un aport de apă direct proportional cu cel pe care îl pierde, în mod normal. Prin urmare, necesarul de apă zilnic al fiecărei persoane va depinde de trei factori principali, și anume:
*Greutatea corporală- persoanele cu o greutate mai mare vor avea nevoie de mai multă apă;
*Temperatura ambientală -când este mai cald afară, pierdem mai multă apă prin transpirație;
*Nivelul de activitate fizică -prin efort fizic se pierde mai multă apă, eliminată tot prin transpirație.
În consecință, nu există o limită universal valabilă în cee ace privește consumul de apă, cum ar fi cele opt pahare promovate pretutindeni.
Atunci când nu beți apă timp îndelungat, receptorii din vasele de sânge detectează scăderea tensiunii arteriale și creșterea concentrației de sare. Pentru a corecta situația, hipotalamusul stimulează producția hormonului antidiuretic. Acesta determină contractarea vaselor de sânge, normalizând tensiunea. În același timp, hormonul indică rinichilor să rețină apa și să conserve sărurile.
Prof. univ. dr. Ștefan Voicu, Facultate de inginerie chimică și biotehnologii: ”Nu apa ca atare ne hidratează, ci apa care are un conținut de săruri ne hidratează. Ce fel de săruri: cele care sunt esențiale- potasiu, sodiu, calciu.
Ar fi o problemă să bem apă care nu le are, dar ar fi o problemă. Care apă nu are săruri – apa distilată, apa pură sau apa ultra-pură. Asta e foarte dăunătoare sănătății pentru că, odată ce este introdusă în organism, nu face altceva decât să dilueze nivelul sărurilor, iar acest nivel foarte diluat poate duce inclusiv la deces”. Sodiul, potasiul și calciul fac inima să bată, adică să aibă activitate electrică. Aceste săruri determină creierul să aibă activitate electrică, să fie în viață.