EDITORIAL

Dansul orgoliilor, prin cenușa Spitalului

Last Updated on aprilie 4, 2023 by Romeo Crismaru

O soluție a Tribunalului Mehedinți într-un dosar în care consilierul local orșovean Constantin Popescu îi cere managerului Spitalului Municipal Orșova, Adrian Cican, daune morale în valoare de 5000 de euro circulă pe Facebook, fiind prezentată ca o mare victorie a orgoliilor într-un război care, la Orșova, este mult mai dureros și mai nefast pentru sistemul de sănătate, decât ar fi rezultatul unor epitete jignitoare aruncate, la nervi și supărare de Adrian Cican. Nu mai contează că, mult mai important, tot o instanță de judecată, anulează o Hotărâre a CL Orșova, prin care spitalului i s-a luat 900.000 de lei!

Trist, dar adevărat! Spitalul Municipal din Orșova este aruncat, de mai bine de un an de zile, într-un război nefast al orgoliilor care este la un pas de a transforma instituția sanitară din cea mai performanță și bine dotată din sud-vestul țării, ÎNTR-O RUINĂ. Nu cred că mai este cazul să amintim aici toate episoadele dureroase în care bugetul pe anul acesta a fost măcelărit de Consiliul de Administrație, controlat de primar și Consiliul Local, de faptul că spitalul a ajuns, la un moment dat, să stea pe un excedent de 5 milioane de lei, pe care nu îl poate folosi și nici măcar de faptul că a rămas fără buget, spre disperarea medicilor și a pacienților. Situația a făcut înconjurul țării!

Ce ar trebui să subliniem este modul în care, precum Nero care dăduse foc Romei, unii pot dansa prin cenușa imperiului! Poate încă nu s-a transformat totul în cenușă la Orșova, pentru că incendiul a fost stins la timp, dar nici mult nu mai e până acolo. Cert este faptul că, în timp ce un proces de pe rolul Tribunalului Mehedinți, în care Constantin Popescu câștigă în primă instanță daune morale de la Adrian Cican, este rostogolit pe rețelele de socializare ca o victorie măreață, deși încă nu e, la Spitalul Municipal Orșova, medicii stau și admiră echipamente medicale ultramoderne, ambalate în cutii și depozitate, pentru că nu le pot monta și folosi ca să salveze viața pacienților. De ce se întâmplă asta? Pentru că bugetul de investiții nu este aprobat, iar spitalul primește bani cu țârâita, doar pentru a supraviețui la limită. De ce oare? Pentru că orgoliile sunt mari!

De ce s-a ajuns la daune morale, intens lăudate pe Facebook? Pentru că, disperat și exasperat de nedreptăți și de șuturi date spitalului, poate că managerul și-a ieșit din minți și a folosit un limbaj mai colorat și neadecvat în spațiul public. Oricum, câștigul în prima instanță nu are nicio valoare, pentru că nimic nu e încă definitiv. Când va fi, DA, vom vedea cine și cui dă daune morale. Pe cine interesează acest dans al orgoliilor, prin cenușa spitalului orșovean? Pesemne că, PE NIMENI!

O ALTĂ VICTORIE ÎN INSTANȚĂ E, DE FAPT, MULT MAI SEMNIFICATIVĂ!

Dosarul 1323/101/2022, pe rolul instanței Tribunalului Mehedinți, Secția contencios administrativ și fiscal! SPITALUL MUNICIPAL ORȘOVA reclamă CONSILIUL LOCAL ORȘOVA și cere anularea Hotărârii Consiliului Local nr. 38/9 iunie 2022, prin care Spitalul Municipal rămânea fără suma de 900.000 de lei alocată inițial, adică prevăzută în buget. Suma se duce pentru alte necesități ale municipiului, care nu au nicio legătură cu sănătatea. Tribunalul Mehedinți anulează HCL 38, în data de 31 octombrie 2022. Se face recurs la Curtea de Apel Craiova și astăzi aflăm că recursul este constatat ca fiind nul. DEFINITIV, atenție! Mai exact, decizia Tribunalului Mehedinți rămâne valabilă și definitivă. Asta înseamnă, nici mai mult, nici mai puțin, că șmecherii de la CL Orșova trebuie să dea înapoi spitalului suma de 900.000 de lei. EI ASTA DA VICTORIE! CEVA MAI UTILĂ SOCIETĂȚII, DECÂT O RĂFUIALĂ PE DAUNE MORALE!

ÎN CONCLUZIE, dansul orgoliilor prin cenușa spitalului începe să frigă, pentru că dansatorii au intrat desculți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button