SOCIAL

DGASPC MEHEDINȚI atrage bani europeni pentru reabilitarea centrelor din subordine

Last Updated on martie 12, 2022 by Romeo Crismaru

de Mădălin Ene

Lucrurile intră pe făgașul normal la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți. După ani de zile în care centrele din subordine au fost lăsate de izbeliște, conducerea actuală a instituției a decis să schimbe această realitate cruntă. Astfel, au început demersurile pentru ca instituția să acceseze fonduri europene pentru aceste clădiri. Un prim pas a fost deja făcut: după ce DGASPC a solicitat sumele necesare pentru serviciile de întocmire a documentației tehnice, Consiliul Județean Mehedinți le-a aprobat.

„Este vorba despre patru dintre cele mai mari centre ale DGASPC Mehedinți, care au, acum, șansa să beneficieze de reabilitare și modernizare. Dacă ne limităm doar la activitatea de zi cu zi și ne ocupăm strict de atribuțiile noastre de serviciu, nu va exista evoluție în asistență socială. Am încercat să schimb acest lucru. Tocmai de aceea, de anul acesta, începem să depunem proiecte și cereri de finanțare pentru reabilitarea centrelor noastre. Sperăm ca aceste cereri să fie aprobate, pentru a oferi condiții mai bune beneficiarilor serviciilor noastre. Noi am întocmit documentațiile așa cum cere legea, astfel că șansele ca aceste centre să primească finanțare sunt ridicate.”, declară directorul executiv al DGASPC Mehedinți, Adrian Bidilici.

Centrele, pentru care se vor solicita bani europeni, sunt: “Centrul de integrare prin terapie ocupațională Burila Mare”, “Complexul de servicii sociale pentru copilul preșcolar Drobeta Turnu Severin”, “Complexul de servicii sociale Strehaia”, “Serviciul de evidență plăți și prestații sociale Drobeta Turnu Severin”, pentru care au fost depuse cereri de finanțare pentru reabilitare și, totodată, modernizare. Este prima dată când aceste clădiri ar beneficia de reparații capitale, iar acest lucru se datorează, pe de o parte, managementului instituției, iar pe de altă parte, colaborării strânse dintre DGASPC și autoritățile județene.

„În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Mehedinți, a fost aprobat un proiect de hotărâre, în urma căruia au fost alocate fonduri în vederea achiziției serviciilor de elaborare a documentațiilor tehnico-economice (DALI) aferente unor proiecte ce vor fi depuse de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Suma alocată pentru aceste servicii este de 197.000 lei, ele urmând a fi achiziționate în perioada următoare pentru ca, la sfârșitul lunii aprilie, să se poată depune proiectele.”, declară, la rândul său, președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu. 

Acest demers de atragere a fondurilor europene pentru DGASPC Mehedinți demonstrează, încă o dată, că un management performat poate schimba, în totalitate, mersul lucrurilor într-o instituție și, în felul acesta, pot fi create condiții normale pentru persoanele care beneficiază de sprijinul instituției.

De când a preluat conducerea DGASPC Mehedinți, directorul instituției a început un amplu plan atât de îmbunătățire a condițiilor din centre (prin reparații ale clădirilor, acordarea de sume suplimentare, acolo unde situația a impus-o și primirea de donații din partea diverselor ONG-uri și asociații caritabile), cât și o veritabil modalitate de verificare a criteriilor de acordare a indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap. Aceste controale și verificări au scos la lumină numeroase încălcări ale legii. În urma unui astfel de demers, s-a constatat că, din totalul populației județului, aproximativ 22 de mii de persoane sunt încadrate în diverse grade de handicap (adică 10 la sută din populația Mehedințiului). În aceste situații, sancțiunile nu au întârziat să apară: persoanele, care au fentat legea, au rămas fără ajutoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button