ACTUALITATE

Din luna noiembrie, se va scumpi asigurarea locuinței

Last Updated on octombrie 23, 2023 by Erceanu Ileana

Asigurarea obligatorie pentru locuințe, pe care acum cei mai mulți români nu o încheie, va deveni cu adevărat obligatorie.

Cel puțin asta își doresc autoritățile, care au anunțat modificări legislative în acest sens, din luna noiembrie. Totodată, de la 1noiembrie crește și prețul pentru o poliță.

De luna viitoare, mai exact, de la 1 noiembrie 2023, vor fi mai multe schimbări privind asigurarea obligatorie pentru locuințe. Este vorba despre polița PAD, cea care acoperă daunele produse din cauze naturale, adică inundații, alunecări de teren și cutremure.

În primul rând, crește prețul pentru locuințele care sunt construite din materiale rezistente, de exemplu din beton sau cărămidă. Dacă acum costă 100 lei o astfel de poliță pe an, de luna viitoare, din noiembrie, va fi 130 lei. Pe de altă parte, pentru locuințele care sunt construite din materiale mai puțin rezistente, cum ar fi, chirpici sau lemn, prețul nu va crește.

Noile tarife vor fi aplicate doar pentru locuințele de tip A – construcții cu structură rezistentă din beton armat, metal sau lemn. În cazul locuințelor de tip B (construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă, materiale nesupuse unui tratament termic, chirpici), polița de asigurare va rămâne 50 de lei pe an, chiar dacă aceste case sunt și cele mai vulnerabile în cazul unui dezastru natural. Pentru că în general este vorba despre persoane cu venituri mici și este important ca oricine să își poată permite o astfel de asigurare, suma asigurată rămâne aceeași – 100.000 lei.

Aproximativ 20.000 euro se plătesc dacă se întâmplă ceva sub formă de despăgubiri pentru locuințele rezistente și 50.000 lei pentru celelalte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button