ACTUALITATE

Ploaie de stele căzătoare în această noapte

Last Updated on octombrie 21, 2023 by Erceanu Ileana

În noaptea de sâmbătă spre duminică va avea loc un fenomen astronomic inedit – Orionidele, o ploaie de stele căzătoare.

Oamenii de știință spun că Pământul va trece printr-un nor de praf, care a făcut cândva parte din coada cometei Halley, iar cel puțin 20 de stele căzătoare pot fi observate pe oră, pe timpul nopții, transmite The Guardian.
Orionidele sunt o ploaie de meteori care apar în mod regulat în timpul lunii octombrie. În această lună Pământul trece prin traiectoria cometei Halley.

Această cometă, una dintre cele mai cunoscute și observate comete periodice, lasă în urmă un traseu de particule de praf și detritus în spațiu. Atunci când Pământul trece prin acest traseu în octombrie, particulele de praf se ciocnesc cu atmosfera Pământului și ard. Acest fenomen creează ceea ce observăm ca „stele căzătoare” sau meteori. Orionidele sunt numite astfel deoarece radiază din constelația Orion, adică punctul din cer de unde par să provină meteori.

Nu este nevoie de echipament special pentru a vedea meteoriții, ci doar de puțină răbdare. Cei care petrec cel puțin o oră uitându-se la cer vor avea șanse și mai mari să vadă „stelele căzătoare”. Explicația este aceea că ochii se adaptează la întuneric, maximizând capacitatea de le vedea. De asemenea, sunt șanse și mai mari să observați stelele căzătoare într-o zonă fără poluare luminoasă, departe de orașe, precum zonele de munte. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button