EVENIMENT

Discursul de încheiere al Ministrului de Stat pentru Afaceri Externe, dr. Rajkumar Ranjan Singh, la Raisina Dialogue 2023

Last Updated on martie 23, 2023 by Romeo Crismaru

Distinși lideri, excelențe, delegați, doamnelor și domnilor, După trei zile de conversații, aproape am ajuns la finalul Dialogului Raisina 2023. Sunt privilegiat să susțin remarcile de sfârșit în prezența acestui stimat public. Ca Ministru de Stat, dețin dublă sarcină – în Ministerul Afacerilor Externe și în Ministerul Educației. Simt astăzi că reprezint ambele aspecte în perfectă armonie: Pentru că ultimele trei zile au fost extrem de educative și perspicace, mai ales în ceea ce privește geopolitica și geostrategia.

Tema Dialogului Raisina 2023: Provocare, Incertitudine, Turbulență – este un indiciu al creșterii deficiențelor și fragilităților din ecosistemul global. Lumea noastră trece printr-o transformare seismică. Pandemia de COVID-19 pare să fi fost depășită, dar perspectiva noastră pentru viitor a fost estompată de provocări persistente – de război, conflicte, terorism și tensiuni geopolitice, recesiuni economice, dezastre naturale și provocări uriașe în accesul la mărfuri esențiale, cum ar fi alimentele și energia. Dar în cadrul crizelor, trebuie să găsim oportunități. Nu ar fi greșit să spunem că umanitatea a devenit mai puternică după fiecare criză – prin învățarea lecțiilor și corectarea cursului. În acest spirit, președinția G20 a Indiei, în cuvintele onorabilului nostru prim-ministru Narendra Modi, își propune să fie o președinție a „vindecării, armoniei și speranței”.

Aș dori să aprofundez pe scurt de ce există încredere în India, că „furtuna” poate fi depășită și cum India ar putea servi ca o călăuză. Pornind de la viziunea civilizațională a Indiei, care consideră toate ființele vii și chiar lucrurile neînsuflețite, ca fiind compuse din aceleași cinci elemente, India încearcă să promoveze un sentiment universal de „unitate”. La rândul ei, India este pregătită să-și împărtășească experiențele și expertiza în direcția descentralizării și a reducerii riscurilor globalizării. India a implementat bunuri publice digitale care schimbă jocul în identificarea universală, plăți financiare, transferul de beneficii directe, sănătate digitală, comerț, industrie și logistică. Am fi bucuroși să lucrăm cu partenerii noștri pentru a implementa aceste soluții pentru îmbunătățirea umanității în întreaga lume. În mod similar, istoricul parteneriatului de dezvoltare al Indiei vorbește de la sine. Ne-am străduit pentru o cooperare pentru dezvoltare care este bazată pe cerere, transparență, orientată spre împuternicire și prietenoasă cu mediul; asigurând în același timp respectarea suveranității și integrității teritoriale. Programele noastre de consolidare a capacităților și activitățile Primului Răspuns în cazul situațiilor de asistență umanitară și ajutor în caz de dezastre sunt, de asemenea, de remarcat. Alianța Solară Internațională, Coaliția pentru Infrastructura Rezistentă la Dezastre și acum Mission LiFE, sunt toate eforturi pe care le-am propus pentru a construi o lume mai bună. Și, desigur, în timpul Covid, am vorbit despre cooperarea internațională furnizând vaccinuri către peste 100 de parteneri și medicamente în peste 150 de țări. India este, de asemenea, dornică de un schimb de bune practici între țările noastre. Sunt multe lucruri pe care le putem învăța cu toții unii de la alții. India așteaptă cu nerăbdare soluții simple, scalabile și durabile din întreaga lume, care pot asigura îmbunătățirea oamenilor noștri.

Prioritățile de politică externă ale Indiei sunt determinate de oamenii țării. Cetăţenii din toată ţara, oraşele şi satele acesteia – opiniile, aspiraţiile şi alegerile lor – ne conduc la elaborarea politicilor. Diaspora indiană puternică de 30 de milioane, joacă, de asemenea, un rol semnificativ în politica noastră externă. Pentru democrații precum India, acest proces centrat pe oameni și valorile de acomodare și reprezentare, nu fac decât să ne întărească caracterul și să facă angajamentele noastre externe durabile și armonizante. Pe scurt, India este bine plasată pentru a acționa ca un catalizator pentru idei și soluții transformatoare. Vocile influente și liderii de gândire pe care Raisina Dialogue 2023 i-a reunit sunt o dovadă a capacității acestei platforme de a găsi răspunsuri pentru dezvoltarea centrată pe om, care este nevoia momentului.

La Raisina 2023, am examinat o multitudine de probleme care contează cu adevărat pentru noi. Pe parcursul a trei zile, am deliberat pe scară largă asupra a cinci piloni tematici (i) Neo Insurgență: revoltele politice, rivalitățile și ambițiile care aruncă o umbră asupra promisiunii unei lumi pașnice (ii) Mozaicul amoral: parteneriatele, alianțele și coaliții care pot naviga cu agilitate în apele multilaterale turbulente și oferă stabilitate și idei noi arhitecturii de guvernare globală (iii) Codurile haotice: în care am discutat despre cum să ne imaginăm și să proiectăm un parteneriat de guvernare globală pentru a gestiona transformările tehnologice ale vremurilor noastre (iv)  Pașapoarte nocive: în care am discutat despre abordări pentru a ne păstra bunurile comune globale și a depăși problemele globale cum ar fi pandemiile, schimbările climatice, sărăcia și lipsurile (v) Rinocerii gri: în care am discutat despre amenințările și provocările la adresa democrației și măsurile pentru a face democrațiile mai rezistente și mai receptive. Multe conversații și schimburi ar fi avut loc nu numai de la panouri și discuții, ci și de la întâlniri informale, întâlniri, prânzuri și cine de networking. Am încredere că toți participanții la Raisina Dialogue se întorc în țările lor de origine îmbogățiți cu idei, rețea și experiență.

Dialogul Raisina 2023 a fost martor la participarea reprezentanților din peste 100 de țări, inclusiv miniștri, foști șefi de stat și șefi de guvern, comandanți militari, căpitani de industrie, lideri tehnologici, academicieni, jurnaliști, cercetători în afaceri strategice, experți din principalele think tank-uri și tineret. Peste 2500 de participanți s-au alăturat Dialogului în persoană, iar procedurile au ajuns la milioane de oameni pe diverse platforme digitale. În numele Guvernului Indiei și al Ministerului Afacerilor Externe, vă mulțumesc tuturor pentru participarea activă. Ediția din acest an capătă o semnificație specială venind pe fundalul Președinției G20 a Indiei. Mă bucur să constat că acesta a fost cel mai mare Dialog Raisina desfășurat până în prezent, ca amploare și participare. Aș dori să îi felicit pe partenerii noștri ORF pentru eforturile lor neobosite în ultimii 8 ani și, în special, în ultimele luni, în realizarea viziunii de a face din Raisina Dialog una dintre cele mai importante conferințe pe probleme internaționale. Mă bucur că această conferința a reunit voci din toate zonele geografice – fie că este vorba despre Asia, Africa, America, Europa, Oceania etc. Această reprezentare amplă a vocilor și opiniilor globale a făcut ca discuțiile de la Raisina Dialogue 2023 să fie deschise, semnificative și orientate spre rezultat. O mențiune specială – către echipa Diviziei de planificare și cercetare a politicilor MEA – pentru a ne asigura că Dialogul Raisina continuă să fie o platformă lider pentru osmoza ideilor și soluții pe termen lung. Cu aceasta, doamnelor și domnilor, vă mulțumesc încă o dată tuturor pentru că faceți parte din familia Raisina.

Namaskar !

Jai Hind !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button