SANATATE

Durerea de genunchi poate indica prezența unor afecțiuni grave

Last Updated on februarie 14, 2024 by Erceanu Ileana

Peste 50 la sută dintre persoanele care se prezintă pentru  consultații programate la ortopedie acuză o durere de genunchi, problemă ce poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă.

 Durerile de genunchi sunt tratate în ambulator sau acasă. Dar există situații în care aceste dureri semnalează prezența unor afecțiuni grave și necesită investigații amănunțite și îngrijire medicală specializată.

,,Pacienții vin la medicul ortoped atunci când îi dor genunchii. Aceste dureri sunt o prezență constantă în practica noastră curentă. De cele mai multe ori, durerile de genunchi survin după un efort susținut și apoi se remit. Dar orice simptom de durere necesită un examen clinic. La fel și durerile de genunchi și în anumite situații sunt indicate și investigații imagistice”, susține dr. Călin Claudiu, medic specialist ortopedie-traumatologie de la Spitalul de Ortopedie MedLife.

Radiografia genunchiului, cea mai simplă și rapidă investigație imagistică. În cadrul unui examen clinic al persoanei care a venit pentru durerile de genunchi, medicul ortoped va face inspecția, palparea genunchiului, va examina mișcările pentru a vedea aria de mobilitate a membrului respectiv și va decide dacă este nevoie de investigații imagistice și ce anume.

Radiografia clasică este una dintre metodele de evaluare a leziunii genunchiului, în timp ce rezonanța magnetică nucleară (RMN), o altă investigație imagistică oferă imagini mai detaliate ale structurilor genunchiului, incluzând țesuturile moi. Tomografia computerizată (CT) se folosește mai ales atunci când este există o fractură și se pregătește o intervenție chirurgicală la nivelul genunchiului, dar și atunci când medicii au nevoie de investigații suplimentare vizavi de tratamentul chirurgical sau non-chirurgical al fracturii sau când radiografia este normală, dar pacientul are o durere nejustificată de radiografia respectivă. De asemenea, se mai indică CT-ul și în luxația de rotulă.

Mulți atleți prezintă durere la nivelul feței anterioare a genunchiului, cunoscută ca tendinită patelară ori denumită și genunchiul alergătorului. Însă nu numai sportivii se pot confrunta cu astfel de probleme.

,,La tineri, afecțiunile cele mai frecvente ale genunchiului care apar sunt cele de suprasolicitare a articulației femuro-patelară însoțită de leziuni meniscale și sau ligamentare, respectiv leziunile meniscului în urma sporturilor de contact, de schimbare de direcție, precum și a sporturilor de iarnă respectiv schiul și snowboard-ul și a tuturor celor care vizează această articulație”, afirmă medicul ortoped.

După vârsta de 45 de ani apar procesele degenerative, pe care le resimt aceste persoane și la nivelul articulațiilor genunchilor. Ele debutează în funcție de masa corporală și de activitatea fizică pe care o face fiecare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button