SOCIAL

FACTURI, ÎN FUNCȚIE DE CONSUMUL LUNAR

De la 1 ianuarie 2023, facturile românilor se vor calcula în funcție de consumul înregistrat lunar, nu de cel de anul trecut! Decizia a fost luată în Parlament. Ordonanța de urgență prevede și patru plafoane de preț care se aplică în funcție de consum, dar și în cazul celor vulnerabili.

Noutatea este că facturile vor fi calculate pe baza consumului raportat în fiecare lună. Așadar, cei care au un consum mai mic de 100 de kwh, vor plăti 0,68 de lei pe kwh, cei care au până în 255 de kwh, vor plăti 80 de bani, iar cei care au între 255 și 300 de kwh vor plăti primii 255 la preț plafonat, iar diferența la prețul din contract. Cei care depășesc pragul de 300 de kwh plătesc tot consumul la prețul din contract, dar nu mai mult de 1,3 lei/kwh. Pentru întreprinderile mici și mijlocii prețul va fi de 1 leu/kwh.

Facturile la energie electrică care au întârziat cel puțin trei luni vor putea fi plătite în rate. De asemenea, din noua ordonanță dispare raportarea la consumul pe anul 2021, pentru că românii nu economiseau atunci energie, astfel că raportarea nu ar fi fost adevărată cu consumul din prezent. Din 2023, românii vor trebui să citească și să transmită indexul furnizorului, iar consumul va fi calculat în funcție de acesta. De asemenea, consumul va putea fi calculat şi în funcţie de consumul estimat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button