ACTUALITATE

Facturi mai mari la energia electrică

Last Updated on ianuarie 8, 2024 by Erceanu Ileana

Facturile la energie electrică cresc în 2024, însemnând că românii vor plăti mai mult, începând cu această lună.

Vești proaste pentru români, după ce unul dintre cei mai mari producători de energie electrică din ţară şi-a anunţat clienţii că preţurile vor creşte, din cauza costurilor pentru distribuţie şi transport.

Primele notificări au fost deja trimise clienților, iar una dintre companii avansează un preţ cu aproximativ 10% mai mare, compania a propus un nou preț al energiei electrice, care include tariful de transport, pentru o perioadă contractuală de 12 luni, în valoare de 0,28 lei/kWh, comparativ cu 0,25 lei/kWh cât era anterior.

În acest an cresc tarifele de distribuţie şi transport, iar conform ANRE, media creşterilor de preţ este de 1,5% pentru transport şi 3,4% pentru distribuţie, însă în anumite zone de distribuţie creşterile pot ajunge chiar şi la 6%. Distribuitorii susţin că este nevoie de o creştere a tarifelor pentru a susţine dezvoltarea reţelelor. Astfel, o creștere de 5% a tarifului poate duce la o factură mai mare cu 39 de lei pentru un consum de 150 kW, în comparație cu cei 37,5 lei plătiți anterior.

Distribuitorii argumentează că este necesară creșterea tarifelor pentru a moderniza și îmbunătăți rețelele de distribuție.

Totodată, ministrul Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că perioada de valabilitate a voucherelor pentru energie electrică a fost prelungită, potrivit Antena3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button