POLITIC

Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP: „Compensarea facturilor, fără supraimpozitarea profiturilor companiilor din domeniu, va duce la falimentarea României!”

Last Updated on august 27, 2022 by Romeo Crismaru

PMP atrage atenția coaliției PNL-PSD-UDMR că dacă va aplica în continuare compensarea de la bugetul de stat, așa cum este prevăzută în OUG nr. 27/ 2022, există riscul ca România să intre în colaps financiar.

„Pentru a evita această situație ar fi bine ca actuala guvernare să se inspire din experiența unor state din Uniunea Europeană: de exemplu, în Spania s-au redus accizele și TVA-ul pentru micșorarea prețurilor la gazele naturale și energie electrică concomitent cu supraimpozitarea profiturilor exagerate obținute de firmele care livrează aceste bunuri. Această măsură va avea ca efect temperarea creșterii prețurilor dar și compensarea reducerii veniturilor din accize și TVA, dacă firmele doresc să își mărească profiturile din reducerea de taxe”, a explicat Gheorghe Ialomiţianu, vicepreşedinte PMP, fost ministru de Finanţe.

PMP arată că aceeași metodă ar trebui aplicată și în România, deoarece, la acest moment, prin simpla compensare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale este lăsată o libertate foarte mare firmelor din acest domeniu pentru a obține profituri care nu au o justificare economică. De exemplu, nici ANRE și nici Ministerul Energiei nu pot estima impactul bugetar al măsurilor de compensare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

„În spațiul public se vehiculează că suma necesară pentru compensare ar fi cuprinsă între 16 și 40 miliarde lei, iar în acelaşi timp un reprezentant ANRE a declarat că este foarte greu să se stabilească impactul bugetar la măsura de compensare a prețurilor. Este foarte greu de estimat impactul bugetar al acestei măsuri, după cum este reglementată astăzi compensarea dintre prețul mediu de achiziție și prețul plafonat. Cel mai probabil, suma necesară pentru compensarea prețurilor de la bugetul de stat se va cunoaște numai în momentul decontării facturilor furnizorilor. Mai mult, nu este niciun interes al furnizorilor de a negocia prețurile de achiziție deoarece diferențele de preț sunt recuperate de la bugetul de stat. Tot în spațiul public au apărut informații că firmele din domeniul energiei electrice și a gazelor naturale au obținut în primul semestru din 2022 profituri de 3-4 ori mai mari față de anul precedent, fără să facă investiții cu impact major pentru creșterea producției. Toate acestea, în timp ce, din datele furnizate de INS rezultă că producția de energie electrică și gaze naturale s-a redus față de anul precedent. Acest lucru este confirmat și de Ministerul de Finanțe care în urma rectificării bugetare a redus estimările privind încasarea din accize cu aproximativ 2 miliarde de lei”, a completat Gheorghe Ialomiţianu, fostul ministru de Finanţe.

PMP susține supraimpozitarea profiturilor exagerate obținute de către firmele din domeniul energiei electrice și a gazelor naturale, în vederea temperării creșterii prețurilor sau asigurarea de resurse bugetare pentru a compensa această majorare fără a pune în pericol bugetul de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button