POLITIC

Declinul demografic abrupt din România, trecut la „și altele” de către clasa politică

Last Updated on august 27, 2022 by Romeo Crismaru

Organizația de Tineret a Partidului Mișcarea Populară își exprimă nemulțumirea cu privire la lipsa unei viziuni strategice clare din partea statului român, care să răspundă problemei tot mai apăsătoare a natalității în România.

Președintele Organizației de Tineret a PMP, Marius Lucian Lupu, subliniază necesitatea și urgența unei implicări susținute a decidenților actuali în ceea ce privește tema natalității: „Ca tânăr, proaspăt tată și deopotrivă ca președinte al unei organizații de tineret, sunt preocupat de modul în care statul român tratează acest aspect, iar realitatea este una singură: cu un dezinteres total. De ce acest subiect lipsește cu desăvârșire de pe agenda publică, deși vizează o problemă reală și privește întreaga societate? De ce nu avem azi nici măcar o dezbatere serioasă la nivelul societății, inițiată de către autoritățile competente? În România, anul 2020 a adus un record negativ referitor la copiii nou-născuți – puțin peste 200.000. Și mai grav decât atât, în 2021 datele oficiale arată chiar mai rău: sub 180.000 de copii născuți, potrivit informațiilor furnizate de către Institutul Național de Statistică. Având în vedere că declinul demografic reprezintă un fenomen ce continuă să ia amploare, care sunt politicile de încurajare a natalității înaintate de către statul român și, desigur, adaptate zilelor noastre? În timp ce alte state din Uniunea Europeană tratează subiectul cu responsabilitate și îi acordă o importanță crescută, căutând să implementeze măsuri eficiente, cum anume se implică statul român?”, a explicat declarat Marius Lucian Lupu.

Organizația de Tineret a PMP consideră că a investi în generațiile viitoare și a trata cu seriozitate și în perspectivă subiectul privind reînnoirea populației trebuie să reprezinte o prioritate. E nevoie de politici eficiente, programe ambițioase și suficient de atractive pentru ca tinerii să fie, în mod real, încurajați să-și întemeieze familii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button