ACTUALITATE

Începe programul RABLA LOCAL! 3000 de lei pentru o rablă mai veche de 15 ani!

Last Updated on martie 10, 2023 by Romeo Crismaru

Ministrul Mediului a anunțat noi sesiuni ale programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus care vor începe de pe 24 martie. Sunt noutăți la Programul Rabla Local, unde contribuția Agenției Fondului de Mediu va fi mult mai mare.

Programul pentru Rabla Clasic şi Rabla Plus se deschide pe 24 martie. Cele două programe beneficiază de un buget majorat. Totalul bugetului este de 1,5 miliarde lei, anul acesta pentru cele două programe. De asemenea, Ministerul Mediului a anunțat o alocare important de fonduri pentru programul RABLA LOCAL, care va fi finanţat din fondurile pentru gaze cu efect de seră. Acest program va fi derulat şi implementat în colaborare cu primăriile din România. Pe data de 24 martie se deschide înscrierea pentru primării în acest program. După ce se finalizează lista acestor unităţi administrativ-teritoriale şi se semnează electronic contractele de finanţare, se va deschide aplicaţia pentru cetăţeni. În cadrul programului RABLA LOCAL, beneficiarii vor primi un total de 3.000 lei pentru fiecare maşină mai veche de 15 ani şi care va fi casată și predată pentru reciclare. Administrația Fondului pentru Mediu va suporta 2400 de lei, iar primăria 600 de lei.

„Rabla local, este un program nou, finanțat tot din fondurile pentru gaze cu efect de seră. Acest program va fi derulat și implementat în colaborare cu unitățile administrativ-teritoriale, cu primăriile. În 15 zile deschidem înscrierea pentru primării în acest program,. După ce se finalizează lista acestor unități administrativ-teritoriale și se semnează electronic contractele de finanțare, deschidem aplicația pentru cetățeni. Avem un buget de 240 de milioane de lei pentru acest program. Bugetul va fi completat cu un procent de 20% din totalul de 100% din partea autorităților locale, adică 2.400 lei se vor plăti din bugetul AFM, 600 lei se vor plăti din bugetul local. Astfel, beneficiarul va primi un total de 3.000 lei pentru fiecare mașină mai veche de 15 ani și care va fi casată, va fi predată pentru reciclare, practic, la o unitate autorizată în acest sens”, a declarat ministrul Mediului, TÁNCZOS BARNA, la finalul ședinței de Guvern din data de 9 martie 2023.

Au crescut, în general, toate bugetele aferente programelor care vizează reducerea emisiilor de carbon. Vorbim aici de programele care vizează creșterea eficienței energetice în locuințe, în administrația publică, creșterea capacității de producere a energiei electrice pentru consum propriu, care se adresează prosumatorilor, creșterea bugetelor pentru autoturismele verzi.   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button