Să fii sensibil nu e neapărat un defect, ci ar putea deveni chiar un avantaj
Last Updated on martie 13, 2023 by Erceanu Ileana
Ce spun specialiștii, referitor la copiii al căror comportament dezvăluie că au hipersensibilitate senzorială.
Psihologii și neurologii spun că unul din cinci copii suferă de hipersensibilitate senzorială și că există comportamente specifice care dezvăluie acest lucru. De exemplu, sunt extrem de atenți la detalii și observă schimbări legate de oameni sau locuri care nu sunt neapărat evidente.
Cei mici sunt influențați și de starea de spirit a celor din jur. Dacă cineva este trist, ei ajung să absoarbă emoțiile și să le trăiască la aceeași intensitate,mai ales starea de spirit a părinților.
Un alt semn de hipersensibilitate este gestionarea dificilă a sentimentelor intense, cum ar fi îngrijorarea sau furia. În același timp, sunt deranjați de mirosuri și de sunete puternice, așa că se simt inconfortabil în locuri aglomerate. Tocmai de aceea, refuză de multe ori să mânânce anumite preparate dacă nu le place mirosul sau textura.
Dacă ne uităm la felul în care se comportă atunci când au ceva de făcut, acești copii preferă să acorde atenție deosebită oricărei activități, fac lucrurile în ritmul lor și detestă să fie grăbiți.
Din același motiv, nu reușesc să se concentreze când cineva îi ceartă sau țipă la ei și sunt mult mai receptivi la discuții și corecții blânde. Sunt mult mai înțelepți decât alți copii de vârsta lor și o demonstrează prin comentariile istețe pe care le fac. În plus, au și un simț al umorului extrem de dezvoltat. Copiii hipersensibili senzorial au puterea să îi „citească” pe cei din jur și pot să își dea seama care sunt adevăratele intenții ale acestora.