ACTUALITATE

Inspectorii de muncă, cu ochii pe comercianții de petarde

Last Updated on decembrie 6, 2022 by Romeo Crismaru

Inspectoratul Teritorial de Muncă Mehedinți desfășoară, sub coordonarea Inspecției Muncii, controale în domeniul securității și sănătății în muncă în cadrul Campaniei  naționale de verificare a respectării prevederilor legale privind securitatea și sănătatea în muncă la desfășurarea activităților cu articole pirotehnice.

Campania națională se desfășoară în perioada 05.12.2022 – 06.01.2023. Această acțiune este motivată de unele  evenimente grave petrecute în anii anteriori, în țară și străinătate, soldate cu explozii și incendii de mari proporții la depozitele de articole pirotehnice. Aceste evenimente au provocat mari pagube materiale și chiar umane, repercusiunile fiind  resimțite pe o suprafață considerabilă în jurul acestor dispozitive.

Un alt motiv care ne determină să efectuăm această acțiune este  faptul că, în perioada sărbătorilor se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de către copii sub vârstă de 18 ani.

Având în vedere cele arătate, se impun desfășurarea de controale la toți deținătorii de astfel de articole, pentru a se verifică dacă:

– aceștia  sunt autorizați conform legii de către Inspectoratul  Teritorial de Muncă și Inspectoratul Județean de Poliție;

–  aceștia au personal autorizat că pirotehnicieni;

– mișcarea articolelor pirotehnice, respectiv intrarea și ieșirea acestora se face în baza documentelor prevăzute de lege;

–  transportul articolelor respective se face conform prevederilor legale;

–  depozitare acestora este conformă;

–  nu sunt depășite cantitățile aprobate pentru a fi depozitate;

– articolele sunt etichetate conform legii și au aplicate instrucțiuni de utilizare în limba română;

Toate neconformitățile ce vor fi constatate cu ocazia controalelor care se vor efectua pe perioada derulării Acțiunii de control, vor fi sancționate conform prevederilor cap. IV din Legea 126/1995, modificată și completată, coroborat cu prevederile Normei tehnice de aplicare a Legii nr.126/1995 aprobată prin H.G 536/2002 modificată și completată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button