Lecția umanității
Last Updated on martie 12, 2022 by Romeo Crismaru
de Mircea Popescu

La granița României, în Ucraina, există un război în desfășurare, pornit de un dictator, un scelerat, satrapul de la Kremlin. Un război devastator care a făcut deja multe victime, distrugeri de bunuri materiale, morți, răniți, dar mai ales peste un milion de refugiați, care fug din calea războiului pentru a-și salva viața.
În tot acest timp, atât în întreaga lume, dar și în România, țară vecină, s-a produs nu doar un val de indignare la adresa lui Putin, care a declanșat acest război, dar și o solidaritate nemaiîntâlnită, o puternică emoție colectivă la nivel planetar pentru susținerea poporului ucrainean, manifestată atât prin proteste de amploare în toată lumea, dar și prin ajutorul real oferit pentru cetățenii de acolo care aleg să-și părăsească țara.
România este un exemplu de solidaritate și sprijin pentru acești oameni, o lecție a umanității care se vede și se simte peste tot. Am observat în aceste zile organizații civice, instituții, firme, îndeosebi din domeniul hotelier, partide politice etc., dar și cetățeni simpli care vor să se implice și să ajute acești oameni, oferindu-le ce au nevoie în această situație: de la hrană, îmbrăcăminte, cazare. Mulți dintre ei și-au exprimat și dorința de a-i transporta gratuit de la graniță în diverse zone ale țării. Și în județul Mehedinți observăm astfel de gesturi și acțiuni concrete de susținere pentru acești oameni aflați în suferință, politicieni, dar și alte categorii de oameni care doresc să vină cu ce pot în sprijinul acestor refugiați ucraineni. Cu siguranță aceste acțiuni de sprijinire se vor intensifica în perioada următoare, dacă nu se găsește o soluție de pace, de încetare a focului în țara vecină.
În același timp, o astfel de mobilizare și solidaritate pentru acești refugiați ar trebui să însemne și o lecție a umanității pentru noi toți, pentru a fi mult mai solidari și mai atenți la durerile și nevoile semenilor noștri, din care trebuie să învățăm ce înseamnă dramele umane . Războaiele aduc în primul rând multă suferință și multe tragedii umane. Suferința indiferent de cauza sa, este o suferință și ea trebuie să ne emoționeze astfel încât să facem tot pentru posibilul pentru a o alina, indiferent de situație. De aceea este important să conștientizăm acest lucru. Iar aceasta s-a observat cel mai pregnant în acești ultimi doi ani, când, după o pandemie care a distrus vieți omenești, a început un război care are aceleași efecte. Dramă după dramă! Acești ani și aceste tragedii, care parcă nu se mai termină, ne-au făcut în mod siguri mult mai umani, mai solidari și mai responsabili cu noi și cu cei din jurul nostru, iar ele trebuie să fie de acum încolo o lecție a umanității și solidarității în fața oricărei situații care presupune o suferință umană, de orice natură ar fi aceasta.