Mai multe familii au dat în judecată TikTok după ce doi adolescenți s-au sinucis
Gigantul TikTok a fost dat în judecată de șapte familii din Franța, care a acuzat faptul că rețeaua de socializare a expus copiii la conținut dăunător, determinând doi adolescenți să își ia viața.
Reclamațiile vizează faptul că algoritmul platformei video i-a expus pe tineri la un conținut care promovează autovătămarea, tulburările de alimentație și sinuciderea, a declarat Laure Boutron-Marmion, avocatul familiilor, citat de BBC.
Aplicația folosită de milioane de oameni, inclusiv de copii, s-a confruntat mereu cu critici privind controlul conținutului. Este vorba despre videoclipurile care promovează sinuciderea și automutilarea. Avocatul a declarat presei franceze că procesul a fost primul de acest gen din Europa.
„Părinții doresc ca răspunderea legală a Tik Tok să fie recunoscută în instanță. Este o companie comercială care oferă un produs consumatorilor care sunt, în plus, minori. Aceștia trebuie, așadar, să răspundă pentru neajunsurile produsului”, a declarat avocata Boutron-Marmion, pentru postul Franceinfo.
În România, ultimele date arată că aproape 9 milioane de oameni au aplicația TikTok descărcată în telefon, iar dacă ne uităm la datele la nivel mondial, TikTok are peste 1 miliard de utilizatori activi lunar în întreaga lume.
O educația sănătoasă ar putea atenua efectele dăunătoare ale rețelelor on-line. Trebuie insistat pe o educație sănătoasă din punct de vedere emoțional a copiilor astfel încât aceștia să nu simtă nicio dorință puternică de a utiliza în exces social media.