Mare atenție la culoarea flăcării de la aragaz
Last Updated on septembrie 27, 2022 by Erceanu Ileana
A venit sezonul rece şi foarte mulţi români recurg la aragaz pentru a avea căldură suplimentară în locuinţe. Din nefericire, este cea mai periculoasă metodă, deoarece statisticile arată că intoxicaţia cu monoxiod de carbon a devenit o problemă majoră în România.
Dacă flacăra este albastră, totul este bine, gazul este amestecat bine și temperatura flăcării este în jur de 1500-1700 grade Celsius. Dacă flacăra este portocalie sau roșie, îți vând gaz amestecat cu o doză mai mare de oxigen, rezultând o temperatură mai scăzută a flăcării în jur de 900-1200 grade Celsius și, prin urmare, mai mult consum de gaz pentru a încălzi aceleași pardoseli…. iar contorul se învârte mai lung, făcându-vă să creșteți costurile de consum!
Ceea ce mulţi nu ştiu, flacăra trebuie să fie albastră, dacă flacăra este portocalie înseamnă că pereţii sau mobila de lângă aragaz au zone decolorate, iar dacă simţiţi aerul din încăpere mai condensat sau miros de gaz, sunteţi în pericol de intoxicare cu monoxid de carbon. Din acest motiv, sfatul specialiştilor este doar unul: nu vă încălziţi cu flacăra de la aragaz, este extrem de dăunătoare sănătăţii, prin ardere se consumă oxigen din încăpere. Atenţie, detectorul de fum nu detectează și monoxidul de carbon.