ACTUALITATE

Marșul Indiei către Aatmanirbharta

Last Updated on august 23, 2022 by Toma Mihai

Se întâmpla în luna mai a anului 2020 când premierul indian Modi a făcut un apel clar pentru o Indie care să fie „Aatmanirbhar”. Este important să clarificăm ce a însemnat acest lucru și ce nu. Deși o traducere brută a cuvântului este, fără îndoială, „auto-dependență”, nu este totuși genul de auto-dependență pe care India a crezut-o și a practicat-o în primii ani ai independenței sale până în anii ’70 și ’80. Este ușor de afirmat ce nu este. Cu siguranță nu este autarhie; cu siguranță nu este cu privire la interior; și cu siguranță nu oprește importurile și produce fiecare produs intern. Poate fi mai prudent să ne gândim la „Aatmanirbharta” ca la Independența 2.0.

În acest cadru al Independenței 2.0, prim-ministrul a clarificat că, mai degrabă decât să fie centrată pe sine, India se va deschide și mai mult către lumea exterioară, ghidată de motto-ul său: „Vasudhaiva Kutumbakaam”, sau Pământul nostru este doar o singură familie. Premierul Modi a continuat spunând că „Aatmanirbharta” se va baza pe cinci piloni: economie, infrastructură, tehnologie, demografie și cerere. Acesta a explicat rațiunea de a fi a „Aatmanirbharta” spunând că aceasta ar trebui să pregătească India pentru participarea la lanțurile globale de aprovizionare și în plus că este o bătălie pe care India nu își poate permite să o piardă.

Nu există nicio îndoială că pandemia globală, și anume Covid-19, a jucat un rol semnificativ în impulsul Indiei pentru Independența 2.0. Luând exemplul simplu al echipamentelor de protecție individuală și măștilor N-95. La începutul pandemiei, India nu făcea deloc măști N-95. Astăzi, India produce cel puțin 200.000 de măști N-95 pe zi, dacă nu mai multe. Și mai impresionant este propriul record al Indiei de vaccinare a populației sale mamut. În 2020, când a apărut Covid, aproape nimeni nu credea că India și-ar putea vaccina pe deplin populația și se gândea că un astfel de exercițiu ar dura ani și ani. Cu toate acestea, în iulie 2022, la aproximativ 18 luni de la prima vaccinare, India a finalizat 2 miliarde de doze de vaccinuri pentru cetățenii săi. Povestea modului în care s-a realizat acest lucru merită un studiu de caz care va acoperi aspecte vitale precum parteneriatul public-privat, cooperarea centru-state și ca să nu mai vorbim de conștientizarea cetățenilor și participarea lor de bunăvoie la acest exercițiu. Într-adevăr, Organizația Mondială a Sănătății și alții au lăudat India și cele mai bune practici de aici vor fi imitate în întreaga lume. Demonstrând că Independența 2.0 nu este doar pentru indieni, India a exportat și un număr mare de vaccinuri și echipamente de protecție individuală în țări din întreaga lume. Cele mai recente statistici de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe vorbesc despre 240 de milioane (aproximativ) de vaccinuri care au fost livrate în 101 țări, dintre care sunt țări dezvoltate, în curs de dezvoltare și cele mai puțin dezvoltate. Povestea despre India fiind farmacia lumii este prea bine cunoscută pentru a suporta vreo repetiție aici. Toate acestea sunt adevărate „aatmanirbharta” puse la treabă.

Platforma Co-WIN pe care India a folosit-o pentru a distribui vaccinuri populației sale de mamut a fost remarcabilă. COWIN este în esență o soluție IT bazată pe cloud pentru planificarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea vaccinării împotriva Covid-19 în India. Până în iulie 2021, India a decis să facă această platformă deschisă disponibilă tuturor țărilor pentru utilizarea lor. În conclavul global Co-WIN organizat în iulie 2021, 142 de țări din lume și-au exprimat interesul pentru adoptarea acestei platforme. Din nou, acesta este Aatmanirbharta la lucru.

Războiul din Ucraina a avut un impact profund nu doar în Europa, ci și mai important pentru țările în curs de dezvoltare și cele mai puțin dezvoltate. Mai exact, războiul a avut un impact negativ asupra prețurilor alimentelor, energiei și mărfurilor. Penuria de grâu, în special, este de așteptat să afecteze Africa și Orientul Mijlociu destul de semnificativ. Într-un moment ca acesta, este reconfortant să știm că poziția Indiei în ceea ce privește securitatea alimentară pentru populația sa uriașă este satisfăcătoare. Aceasta este încă o manifestare a Independenței 2.0. Într-adevăr, India nu numai că a putut să ofere cereale și linte la 800 de milioane dintre cetățenii săi ca parte a Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana, ci a putut și să efectueze exporturi modeste de cereale către țările cu venituri mici care aveau nevoie de aceasta. Din nou, Aatmanirbharta la lucru.

O altă poveste de succes uimitoare a Aatmanirbharta este cazul UPI-Unified Payments Interface (Interfața de Plăți Unificate), care este o poartă de plată digitală centralizată susținută de guvern, foarte populară în India. Pentru a înțelege importanța UPI, luați în considerare acest lucru: India a reprezentat cel mai mare număr de tranzacții digitale la nivel mondial în 2021, cu 48 de miliarde, un număr care este de aproape trei ori mai mare decât cel al Chinei (18 miliarde) și este de cel puțin șase ori mai mare decât tranzacțiile din SUA, Canada, Marea Britanie, Franța și Germania combinate. Voci din SUA spun că trebuie învățat din India, care face un salt  în viitor. Din nou, Aatmanirbharta la serviciu.

Cele de mai sus nu sugerează că totul este roz. India se confruntă cu provocări monumentale în ceea ce privește eradicarea sărăciei, crearea de locuri de muncă și investițiile în sănătate,educație sau competențe ale populației vaste. Dar lecțiile sunt clare: India este unică și doar un model „indian” este cel care va funcționa pentru India și indieni. De aici, importanța capitală a Aatmanirbharta. La urma urmei, așa cum am văzut mai sus, „Aatmanirbhar Bharat” nu este bun doar pentru India, ci și pentru întreaga lume.

***

[Ambasadorul (Dr.) Mohan Kumar este un fost ambasador al Indiei, academician în prezent.]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button