ACTUALITATE

Ne jucăm de-a baba oarba

Last Updated on octombrie 11, 2022 by Erceanu Ileana

Sistemul prin care ar fi trebuit să primim 50 de bani înapoi pentru returnarea oricărui ambalaj de sticlă, plastic sau aluminiu se amână.

 Acest mecanism de garanție-returnare trebuia să fie deja funcțional încă din această lună, însă Guvernul a decis să îl mai amâne cu un an, pentru că ar fi nevoie de o infrastructură de gestionare a ambalajelor care deocamdată lipsește.

Din noiembrie anul viitor, în orice magazin din țară, românii vor plăti în plus 50 de bani pentru fiecare ambalaj de sticlă, plastic sau aluminiu, însă își vor primii banii înapoi dacă returnează recipientul gol și curat pentru reciclare.

Până atunci, unele magazine din țară au implementat deja un astfel de sistem. Diferența este că în loc de bani, le oferă oamenilor reduceri la diferite produse, sau chiar le dă tichete( bonuri) cu 10% reducere doar că nu pot sa cumpere ce vor decât ce li se impune. De exemplu: la Cora, duci peturi și primești un bon de 10% reducere la ustensile pentru grătar. Chiar dacă ai mai multe bonuri, nu le poți folosii pe toate la același produs. Ai 10 bonuri cu 10% reducere, trebuie să cumperi 10 produse. Cel mai grav este că această reducere se face doar la produsele la care au cele mai puține vânzări. Nu poți să-ți alegi produsele.

România are o rată de reciclare de 11%, de 5 ori mai mică decât rata impusă de Uniunea Europeană. Iar din această cauză, țara noastră plătește penalizări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button