ACTUALITATE

Nu cumpărați nămol de pe plajă! Pericol de infecții

Last Updated on august 3, 2023 by Erceanu Ileana

Medicii atrag atenția că nămolul vândut pe plajă este recoltat din zona în care este deversat cel folosit la Sanatoriul Balnear Techirghiol și atrag atenția că utilizarea acestuia poate provoca infecții sau alergii.

Nămolul de Techirghiol are proprietăți terapeutice de necontestat, însă acest lucru nu este valabil pentru orice sticlă cu nămol vândută pe plajă de comercianții ambulanți, anunță medicii de la Sanatoriul Balnear Techirghiol, informează Agenția de presă Rador, care citează Radio Constanța.

”Vreau să fac o precizare: cura balneară înseamnă un număr de zile, minimum 14 zile, optim între 18 și 21 de zile, de administrare ritmică, dozată, a factorului terapeutic. Deci, unsul cu nămol 3 zile în weekend, pe genunchi și pe coate, în afară de murdărirea pielii, nu poate avea alt efect. Sigur, nu este nămolul potrivit, pentru că sanatoriul nu împachetează și nu distribuie nămol pe plajă. Nu! Nămolul este recoltat din zona în care noi deversăm nămolul folosit. Legea balneară precizează clar faptul că nămolul folosit se întoarce în lac, în altă zonă decât zona de exploatare, pentru a menține echilibrul biologic al lacului”, susține dr. Olga Surdu, medic primar recuperare, medicină fizică și balneologie la Sanatoriul Balnear Techirghiol.

Persoanele care folosesc astfel de nămol riscă leziuni la nivelul pielii, spune medicul.

”În primul rând, leziuni cutanate, pot să apară infecții cutanate, pot să apară alergii, diverse stări neplăcute ale tegumentului. Și, mie mi se pare foarte grav, lipsa de efecte, pentru că asta duce la compromiterea ideii de terapie cu nămol sapropelic, a metodei de tratament”,  mai spune mediul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button