SOCIAL

O PROFESOARĂ DIN BACĂU A LANSAT O PETIȚIE PRIN CARE CERE ELIMINAREA FESTIVITĂȚILOR DE PREMIERE A ELEVILOR, LA FINAL DE AN ȘCOLAR.

Last Updated on iunie 14, 2022 by Erceanu Ileana

O profesoară din Bacău a lansat o petiție în care cere eliminarea premierii publice a elevilor la final de an școlar. Profesoara susține că renunțarea la această practică ar însemna respectarea dreptului la intimitate al copilului.

Până marți dimineață, petiția online a profesoarei strânsese peste 1.000 de semnături. 
Numele meu este Ana-Nela Popoveniuc și sunt profesor doctor la Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Bacău. Această petiție este creată în nume personal, ca urmare a efectelor pe care am observat că le are asupra elevilor premierea în cadru festiv a celor cu rezultate bune, făcându-le publice mediile, scoțându-i în evidență și separându-i în acest fel de colegii lor, dar și suferința celor cu rezultate mai puțin bune, care sunt puși în antiteză, în mod fățiș, cu cei premiați.

„Susțin eliminarea premierii publice ca un drept la intimitate al copilului. Nicăieri în lume elevii nu sunt apreciați sau umiliți în mod public, prin astfel de ierarhizări finale, în învățământul obligatoriu.  Școala nu reprezintă un concurs, ci dreptul firesc al copilului la educație. Elevii să fie premiați pentru reușite la olimpiade și concursuri și nu la absolvirea unui an școlar, în fața tuturor. Ei nu trebuie să fie în competiție cu colegii lor, sistemul ierarhic deschis conducând către invidie și ură, încurajând animozități între copii de vârsta mică și adolescenți. Consider transmiterea publică a mediilor și a rezultatelor obținute de elev, fără a fi nevoie de acordul părintelui sau tutorelui, o încălcare a datelor cu caracter personal, cu efecte traumatizante emoțional pentru copil”, se arată în petiția lansată de profesoara din Bacău. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button