ACTUALITATE

Patru români, diagnosticați cu malarie severă după o călătorie în Zanzibar

Last Updated on ianuarie 30, 2024 by Erceanu Ileana

Patru cazuri de malarie severă au fost înregistrate în România, la românii care au călătorit recent în Zanzibar.

 Unul dintre ei se află în stare gravă, internat la terapie intensivă, a anunțat managerul Spitalului Victor Babeș. Doi dintre pacienți au fost externați, însă ceilalți se află în continuare în spital.

 „Ne-a îngrijorat puțin frecvența acestor cazuri foarte grave, cazuri de malarie severă, toți pacienți români, turiști români care au călătorit în Zanzibar în ultima lună. Noi suntem obișnuiți să vedem cazuri de malarie de import din toată Africa, dar din Zanzibar au fost destul de puține cazuri, pentru că în ultimii ani transmiterea a fost mai redusă acolo, dar profilaxia a fost recomandată întotdeauna. Și în afara faptului că sunt patru pacienți cu forme grave de boală, ei, din păcate, au primit informații contradictorii de la agențiile de turism cu care au călătorit acolo, respectivele agenții spunându-le că nu au nevoie de profilaxie, lucru care este incorect o dată și, în al doilea rând, la întoarcerea în țară, în momentul în care a debutat simptomatologia de boală, prezentarea lor la medic a fost destul de tardivă, fapt care a agravat evoluția bolii la acești pacienți,” a declarat Simin Florescu.

„Recomand ca tuturor celor care pleacă să ceară sfatul unui medic infecționist sau unui medic epidemiolog. Pentru că altfel ajungem în aceste situații în care oamenii nu sunt informați corect și ajung înapoi bolnavi și, în plus, în România, nefiind totuși un loc unde se întâlnesc foarte multe cazuri de import, poate că și diagnosticul este pus tardiv, ori omul se duce târziu la doctor, crezând că are doar o răceală sau ceva, iar în cazul malariei este esențială prezentarea în primele zile de la debut.

După ce malaria începe cu febră sau frison, pacientul respectiv ar trebui să se adreseze imediat către medici, către un spital de infecțioase, cu experiență în diagnosticarea acestui caz sau la oricare alt medic, dar menționând clar faptul că au fost în sejur în zona respectivă și că s-au întors de curând. Este foarte important pentru a se emite suspiciunea de boală de import cât mai repede, ca să putem să o clarificăm cât mai repede,” a adăugat specialistul.

Semnele şi simptomele malariei pot include: febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, diaree precum şi alte manifestări. Specialiștii afirmă că diagnosticul malariei se realizează în urma unor analize specifice ale sângelui care se fac în unități medicale specializate. Malaria este o boală transmisă prin înțepătura țânțarului Anopheles în zonele endemice.

„Este esențial ca pacienții să se prezinte la medic imediat ce apar primele semne, pentru a beneficia de un diagnostic precis şi pentru a iniția rapid tratamentul specific. Specialiștii avertizează că întârzierea în prezentarea la medic în cazurile de malarie poate fi extrem de periculoasă, putând duce chiar şi la deces”, conform News.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button