POLITIC

Pentru vagabondul politic de la cafenea: Politica nu e o cârciumă la bulevard și nici televiziunea nu e o carte cu povești

Last Updated on februarie 18, 2022 by Romeo Crismaru

Când manipularea și reaua credință iau locul jurnalismului, avem de a face nu numai cu o gravă încălcare a deontologiei profesionale și a respectului pentru nobila profesie de jurnalist, dar și cu o profundă criză de credibilitate a postului de televiziune care recurge la astfel de instrumente doar pentru că unii își doresc să refuleze frustrări politice mai vechi sau să transforme mass-media într-o armă politică. O știre cel puțin bizară semnala, zilele trecute, că în timpul vizitei lui George Simion la Severin, oamenii prezenți acolo ar fi fost plătiți pentru a participa. Într-un alt colț al frustraților politici, deveniți vagabonzi pe ulițele întortocheate ale politicului, niște ciudați au descoperit cum că Ion Cupă se întâlnește la un restaurant cu George Simion, iar asta devine o mare gogoașă rostogolită de vagabonzi pe Facebook.

Unde au greșit cei care au difuzat știrea cu participanții plătiți la mitingul lui Simion? Ce gafă impardonabilă au comis cei care l-au fotografiat și distribuit pe Cupă la masă cu Simion? Vom explica în cele ce urmează!

În primul rând, atunci când mergi pe teren, ca reporter de televiziune și, credeți-mă pe cuvânt, eu personal am făcut asta ani de zile, cauți ceva senzațional pentru a duce la știrile zilei. Evident că ești obligat să filmezi tot, să iei interviuri, să surprinzi situații bizare sau neobișnuite și alte chestiuni din acestea. Dar cel mai important pentru o echipă de televiziune pe teren este să aibă sclipiri de inteligență și de viziune și, mult mai important, să verifici tot ceea ce ți se spune. Dacă un nebun îți toarnă povești senzaționale la microfon și acele povești pot fi senzații tari pe post, trebuie să le livrezi telespectatorului doar dacă tu însuți ești ferm convins că au un cât de mic sâmbure de adevăr. Am spus întotdeauna, în cei 30 de ani de presă, că atunci când scrii un articol sau o știre trebuie mai întâi să înțelegi tu ca reporter sau redactor despre ce e vorba, pentru a putea să le explici oamenilor fenomenul. Închipuiți-vă că un jurnalist sau un redactor de știri TV are o responsabilitate enormă atunci când pune în pagină o informație, pentru că ea poate influența publicul, poate crea panică, poate schimba destine sau, după caz, poate aduce sursa de știri, în cazul nostru televiziunea, la limita bunului simț și al derizoriului.

Așadar, ce face televiziunea de știri? Prezintă o știre în care niște indivizi pierduți în spațiu și mascați pretind că au primit câte 100 de lei pentru a participa la întâlnirea cu George Simion. Nu apare, în schimb, nici un punct de vedere de la reprezentanții AUR sau din staff-ul lui George Simion. Adică o banalitate de minimă deontologie, prin care reporterul întreabă pe cei de la AUR ce părere au despre afirmațiile unora care pretind că ar fi fost plătiți ca să participe la baia de mulțime a lui George Simion. Acum, eu îmi pun o întrebare legitimă: dacă îmi pun și eu pe față o mască, niște ochelari și o căciulă îndesată în ochi și le spun reporterilor acelei televiziuni că prefectul sau chiar primul-ministrul mi-au furat portofelul și apoi m-au snopit în bătaie, ei vor da pe post declarația mea, fără să o verifice?

În altă ordine de idei, informația dintr-o singură sursă (deși eu am învățat că informația se verifică din cel puțin trei surse) este lipsită de logică. Dacă la întâlnirea cu George Simion au participat vreo 150 de persoane, ce ar fi însemnat ca măcar jumătate din ei să primească câte 100 de lei? Cine dădea acești bani și de ce? Cum să dai bani unor boschetari doar ca ei să vină acolo, când experiența arată că oricum AUR scoate în stradă oameni doar prin discursul naționalist și prin exploatarea inteligentă a nemulțumirilor unor români care s-au săturat de o clasă politică tembelă, falimentară și ticăloasă!

Pe scurt, atunci când faci o știre plecând de la declarațiile unor indivizi mult prea mascați și cu niște ochelari inutili pe nas, puși tendențios, fără a verifica informația, nu se mai numește știre ceea ce faci, ci făcătură! Pentru a nu urma exemplu negativ de mai sus, am cerut și punctul de vedere al AUR. Întrebat dacă a dat bani participanților la întâlnirea cu George Simion, coordonatorul AUR Mehedinți, Ioan Tătucu a declarat: „Este absolut jegos modul abject în care a fost relatată luni, știrea cu privire la vizita co-președintelui AUR, deputatul George Simion împreună cu Caravana sa, în vederea strângerii de semnături pentru demiterea președintelui Klaus Iohannis. Să-ți pui niște maimuțe mascate, care au venit de mână cu tine (se plimbau la braț cu Constantin Trușcă prin parc, cu circa 15 minute înainte de sosirea Caravanei și a lui George Simion), să declare că au primit câte un milion ca să participe la acțiune, este degradant pentru voi măi bezevenghilor. Atâta știți, atâta faceți. Aceiași golani care la alegeri fac miracole prin secțiile de votare de la Șimian și nu numai. Localitatea nr. 1 în România la numărul de alegători pe liste suplimentare. Secții cu peste 250% procentaj de prezență… Nu v-ar fi rușine, TICĂLOȘILOR!”

Despre vagabonzii care fac poze politicienilor prin restaurante

Niște indivizi ajunși vagabonzi pe culoarele politicii de provincie au aruncat în mediul online o poză în care Ion Cupă și George Simion stau de vorbă la o cafea. Mare chestie mare, mare bombă! Doi politicieni stau de vorbă în mediul public. Mă gândesc că ei dacă aveau ceva de ascuns, ceva combinații secrete de făcut, nu se vedeau la un restaurant, adică într-un spațiu public. O făceau într-un spațiu privat și gata! Ceea ce înseamnă că nici nu aveau nimic de ascuns și nici nu a făcut ceva rău dacă pur și simplu s-au văzut la o cafea. Dar de unde să știe boschetarii pasageri pe culoarele politicii prăfuite de mahala ce înseamnă politica, făcută de politicieni cu experiență ani și ani de zile!

Nu voi mai insista pe marea descoperire făcută în poza aceea rostogolită pe Facebook, pentru că nu se merită să îmi distrug neuronii cu toți cretinii. Voi spune doar atât: Măi papagalilor, cu George Simion s-au întâlnit, la o cafea și nu numai, toți politicienii grei din România. Pur și simplu omul crește în sondaje și prezintă interes politic. Chiar și Cristian Diaconescu recunoaște la o discuție cu colegii din PMP că a negociat cu el. În toată lumea civilizată, politicienii de calibru discută între ei, poate negociază, poate fac alianțe sau poate pur și simplu se tatonează între ei. E firesc! Dar ca să știi asta, trebuie să fi făcut cel puțin 5 ani de politică, nu o vară și aia tembelă și leșinată.

Totuși l-am întrebat și pe Ion Cupă de ce s-a întâlnit cu George Simion, asta ca să nu procedez aidoma celor care fac povești cu mascați și le denumesc știri de televiziune.

„Am răspuns afirmativ invitației venite din partea unui lider național al unui partid parlamentar și am ales ca această întâlnire să se desfășoare într-un loc public pentru a nu da naștere la interpretări. Pot să îi asigur pe cei interesați de această întâlnire că au fost discuții private care nu au vizat negocieri politice care să implice PMP, pe Ion Cupă și AUR. Consider că în toată lumea civilizată, politicienii se întâlnesc, discută și stau la aceeași masă pentru că politica implică dialog în primul rând. Am făcut aceste precizări pentru a înțelege și vagabondul de la cafenea cum se face politică și ce înseamnă eleganța și bunul simț”, a declarat Ion Cupă, vicepreședinte PMP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button