SOCIAL

Pericolul care îi paște pe români, din pateul vegetal

Last Updated on noiembrie 15, 2023 by Erceanu Ileana

 Românii îl consumă în perioadele de post dar puțini știu ce „bombe chimice” ascunde pateul vegetal de post.

Pateul de post este o alternativă populară la pateul tradițional pentru cei care urmează un regim alimentar vegetarian sau vegan, în special în perioadele de post. Deși este adesea considerat o opțiune sănătoasă, există anumite pericole și ingrediente ascunse de care consumatorii trebuie să fie conștienți.

Grăsimi hidrogenate: Unele pateurile de post conțin grăsimi hidrogenate sau trans, care sunt extrem de dăunătoare pentru sănătatea inimii. Aceste grăsimi pot crește nivelul de colesterol „rău” (LDL) și să scadă colesterolul „bun” (HDL).

Aditivi și conservanți: Mulți producători adaugă conservanți și aditivi pentru a prelungi durata de viață a produsului. Acești aditivi pot include nitrați, glutamat monosodic (MSG) și alți conservanți artificiali, care pot avea efecte adverse asupra sănătății.

Aromatizanți artificiali: Pentru a imita gustul pateului tradițional, unii producători folosesc aromatizanți artificiali. Aceste substanțe pot cauza alergii sau alte reacții adverse la unele persoane.

Sare în exces: Pateul de post poate conține cantități mari de sare, crescând riscul de hipertensiune arterială și boli de inimă.

Zaharuri adăugate: Unii producători adaugă zahăr pentru a îmbunătăți gustul, ceea ce poate duce la creșterea aportului de calorii și la probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi diabetul.

Alternativa sănătoasă

Pentru a evita aceste pericole, o alternativă ar fi  să se opteze pentru pateurile de post cu ingrediente naturale și să se verifice etichetele produselor pentru a evita ingredientele nedorite. O altă opțiune și mai sănătoasă este prepararea pateului de post acasă, utilizând ingrediente naturale cum ar fi legumele, nucile, semințele și condimentele naturale. Acest lucru nu numai că reduce expunerea la ingrediente nocive, dar oferă și posibilitatea de a controla cantitatea de sare și grăsimi.
Deși pateul de post poate fi o opțiune convenabilă și aparent sănătoasă, este crucial să fim conștienți de ingredientele pe care le conține și de potențialele lor efecte asupra sănătății. Alegerea variantelor cu ingrediente naturale și minim procesate sau prepararea acasă sunt cele mai bune moduri de a evita pericolele ascunse în aceste produse.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button