EVENIMENT

Primele trageri reale cu sistemul PATRIOT al Forțelor Aeriene Române

Last Updated on noiembrie 15, 2023 by Erceanu Ileana

Primele trageri reale cu sistemul PATRIOT, intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 2020, au loc în poligonul Capu Midia, în cadrul exerciţiului PATRIOT SPARK 23.

Ministerul Apărării a anunţat că, în perioada 2-17 noiembrie, are loc, în poligonul din Capu Midia, exerciţiul PATRIOT SPARK 23 în cadrul căruia se derulează primele trageri reale cu sistemul PATRIOT, intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 2020.

”Sistemul de rachete sol-aer PATRIOT este utilizat pentru combaterea ameninţărilor, prin identificarea, urmărirea şi neutralizarea ţintelor aeriene. În cadrul exerciţiului ţintele aeriene sunt simulate de tipuri diferite de drone şi vor fi combătute cu rachete tip PAC-2 ATM”, au transmis oficialii Ministerului Apărării.

Acest exerciţiu  are ca scop ”validarea şi verificarea funcţionării primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 2020, precum şi pregătirea în vederea creşterii capacităţii operaţionale”.

”Exerciţiul a fost planificat cu un an înainte de execuţie şi este inclus în Planul cu principalele activităţi al Statului Major al Forţelor Aeriene”, a mai transmis Ministerul Apărării.

Programul cuprinde desfăşurarea unui exerciţiu de combatere a ameninţărilor aeriene, prin identificarea, urmărirea şi neutralizarea de către sistemul de rachete sol-aer PATRIOT a ţintelor aeriene.

La eveniment şi-au anunţat prezenţa premierul Marcel Ciolacu, dar şi preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă este cel care a făcut eforturi pentru realizarea acestui program, din postura de ministru al Apărării

Programul a fost iniţiat în 2017, când ministrul Apărării naţionale de la acea vreme, Mihai Fifor, a transmis către partea americană Scrisoarea de cerere – LOR for LOA (Letter of Request for Letter of Offer and Acceptance), prin care a fost solicitată achiziția a 7 sisteme/FU (Fire Units) PATRIOT configurația 3+ , din producția curentă, a muniției, echipamentelor de sprijin și serviciilor aferente. Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button