SOCIAL

Peste 720.000 de seniori rămân cu pensiile înghețate doi ani!

Aproape 720.000 de români nu vor avea parte de creșteri de pensii pentru următorii doi ani, asta în timp ce aproape 4 milioane de români se bucură de venituri mai mari din septembrie.

 Unii pensionari au ieșit pe minus după recalcularea pensiilor. Cei care au contribuit mai puțin de 25 de ani la sistemul public de pensii din România, după recalculare, pensiile acestora sunt mai mici, deoarece aceștia nu beneficiază de puncte de stabilitate, adică, bonusuri la pensie pentru fiecare an lucrat în plus după perioada respectivă. Așadar, veniturile lor vor rămâne cele actuale.

„Astfel, dacă un pensionar are acum un venit 6.000 de lei, iar în urma recalculării, pensia sa scade la 5.000 de lei, pensionarul rămâne cu venitul din prezent. Totuși, de anul viitor, pensia indexată cu rata inflaţiei va fi cea recalculată, adică cea de 5.000 de lei. Ceea ce înseamnă că acest pensionar ar putea avea venitul îngheţat timp de doi ani”, arată Observator News.

Alte 84.000 de pensii rămân la aceeaşi valoare, în urma recalculării, iar 3,8 milioane au crescut. Aproape 2 milioane de seniori au parte de majorări între 1 leu şi 500 de lei.

 „Cele mai mari majorări de pensii se vor înregistrat în cazul celor care au muncit şi au cotizat o lungă perioadă de timp şi care s-au pensionat înainte de anul 2019. Preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, afirmă că pensionarii care se consideră nedreptăţiţi în urma recalculării pensiilor pot contesta decizia de recalculare. El le recomandă celor care se află în această situaţie să se adreseze iniţial caselor teritoriale, pentru a primi explicaţii cu privire la decizia de recalculare, înainte de a face contestaţie în instanţă”, a explicat Șeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu.

„Noi nu plecăm de la premisa că pensiile au fost recalculate greşit. Eu am încredere în colegii mei că aceste decizii de recalculare sunt corect recalculate, dar dacă avem această eventuală posibilitate, sunt pârghii stabilite foarte clar de lege. Pe decizia de recalculare, acolo, jos, în subsol, există un termen în care această decizie poate fi contestată, dar eu consider că acest pas de contestare ar trebui să fie ultima soluţie”, a afirmat, Daniel Baciu, într-o conferinţă de presă.

Sursa: mediaflux.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button