Popularii europeni readuc agricultura în topul priorităților Uniunii
Last Updated on octombrie 6, 2023 by Romeo Crismaru
Având în față o agendă europeană dominată de nevoia de a oferi simultan soluții rapide provocărilor Pactului Ecologic, războiului din Ucraina, securității energetice, migrației ilegale, Partidul Popular European a stabilit încă din mai 2023, că prioritatea sa pentru următorii ani este agricultura.
La Adunarea Politică de la München, din mai anul acesta partidul și-a adoptat poziția cu privire la viitorul agriculturii în Europa. Sugestiv intitulată ”Pactul Fermierilor Europeni”, strategia PPE a pornit de la nevoia de a echilibra cerințele apăsătoare impuse agriculturii prin ”Noul Pact Ecologic”. PPE pune accentul pe apărarea agriculturii, considerată „un sector strategic” care oferă „securitate alimentară” și ar trebui să ofere „venituri” decente pentru fermieri.
Punctul central al viziunii PPE pentru viitorul agriculturii europene este evident politica agricolă comună (PAC) post 2027 și care va fi negociată după alegerile europene din 2024.
”Avem nevoie de o agricultură puternică pentru a asigura securitatea alimentară în UE și la nivel internațional. Știm că o politică agricolă comună puternică, dotată cu bugetul necesar, este un factor cheie în asigurarea durabilității agriculturii europene din perspective economice, de mediu și sociale, asigurând totodată venituri decente pentru fermieri”, declară popularii europeni în documentul adoptat la München.
Cum va arăta PAC post 2027 în viziunea PPE?
Așa cum au anunțat deja, nouă politică agricolă comună va trebui să pornească, în viziunea popularilor europeni, de la un buget suficient de mare încât să susțină numeroasele transformări prin care agricultura europeană este nevoită să treacă.
Dar punctul central al acestei viziuni sunt familiile de fermieri din toată Europa și sprijinul de care au nevoie tinerii fermieri. Agricultura europeană, care se sprijină pe umerii familiilor de fermieri nu are niciun viitor daca tânăra generație nu este atrasă către acest domeniu. Măsurile care să sprijine tinerii fermieri sunt vitale pentru reînnoirea și menținerea activității agricole și vor fi prioritatea PPE pentru viitoarea politica agricolă comună.
Un bun exemplu al atenției pe care PPE o acordă tinerilor agricultori este Congresul European al Tinerilor Fermieri, pe care îl organizează în luna decembrie, de 8 ani. Iar în decembrie 2022, premiul pentru cel mai bun proiect digital a fost câștigat de către un tânăr inginer agronom din România, Alin Luculeasa, care după terminarea studiilor a ales să muncească la ferma familiei sale.
Într-un moment în care agricultura trebuie să țină pasul cu tehnici inovatoare, precum noile tehnici de reproducere a plantelor sau cu noi tipuri de afaceri, precum cultivarea carbonului (absorbția și stocarea carbonului în sol sau biomasă), PPE nu uită de agricultura tradițională:
”Susținem ferm agricultura tradițională, agro-pastorală și alte sisteme de creștere a animalelor în aer liber, recunoscând rolul lor în conservarea biodiversității și în menținerea activității agricole în întreaga Uniune. Acesta este motivul pentru care insistăm asupra necesității urgente de a ne asigura că agricultura și turismul rămân posibile în aceste zone, în lumina provocărilor pe care le ridică o populație în creștere de carnivore mari. Este timpul pentru o abordare echilibrată, în care reconsiderarea statutului de protecție al lupului nu mai este un tabu”, se arată în documentul de poziție al PPE.
În final, liderii PPE au revenit asupra nevoii de a îmbunătății veniturile și nivelul de trai al fermierilor europeni: ”Fermierii din UE ne-au livrat alimente de bună calitate în ultimele decenii și au continuat să o facă pe fondul șocului sistemul alimentar global declanșat de invazia Ucrainei de către Rusia. Cu toate acestea, fermierii încă nu primesc o cotă echitabilă din valoarea bunurilor pe care le produc. Vom depune toate eforturile pentru a ne asigura că fermierii sunt capabili să câștige un venit decent, bazându-ne pe munca pe care am făcut-o în cadrul PAC și prin adoptarea unei directive care vizează la eliminarea practicilor comerciale neloiale din lanțul de aprovizionare cu alimente.”
Grupul PPE este cel mai mare grup politic din Parlamentul European, cu 176 de membri din toate statele membre.