EVENIMENT

POVEȘTI DESPRE HERCULANE

Începând cu acest an, proiectul „Herculane Stories” inițiat de Asociația Escu, va aborda povestea și istoria celebrei stațiuni balneare de pe Valea Cernei – Băile Herculane.

„Herculane Stories” propune realizarea unei platforme online inovatoare de reactivare și mapare culturală, socială și turistică a principalelor repere istorice și comunitare din Băile Herculane. Proiectul va avea destinația unui muzeu – forum digital și participativ, ce propune redarea unei națiuni istorice și sociale despre acest oraș vechi. Muzeul virtual va deveni un spatiu al dialogului prin care se vor colecta, documenta, expune și arhiva digital mărturiile vii ale comunității, de la povești trăite, la imaginile, legendele locului până la patrimoniul natural și fenomenele istorice și culturale zonale. Foarte mulți colecționari, originari din Băile Herculane, au venit să expună în acest muzeu amintiri de neprețuit.

„Provocarea acestui muzeu digital este construirea unei memorii comune a orașului Băile Herculane. Este mai mult decât o simplă arhivă de imagini, dorim să scoatem la lumină elemente expoziționale din cele mai diverse surse: artefacte arheologice, fotografii, articole din presa vremii din ziare și reviste, obiecte personale autentice de memorabilia și care țin de brandul local, de călătorii, suveniruri, afișe, cărți poștale, obiecte de tratament balneo, medical și hoteliere, înregistrări audio și video, reportaje TV vechi, reclame din arhive, dar și de propagandă turistică, mărturii de istorie vie a localnicilor, jurnale, toate aranjate tematic, într-un circuit de momente, locuri, sentimente, căutări, dorințe, speranțe, pe scurt – tot ceea ce alcătuiește identitatea-nucleu a orașului Băile Herculane. Spațiile tematice punctează traiectoria galeriei, oferind tuturor celor interesați, prin imagine, mișcare și sunet, un album cultural viu al comunității. Proiectul va avea destinația unui muzeu-forum digital și participativ ce propune redarea unei narațiuni istorice și sociale despre acest oraș vechi, de la povești trăite, la imaginile, sunetele, ideile, legendele locului, până la patrimoniul natural și fenomenele culturale zonale, imaginând un loc de întâlnire pentru publicul larg din toată țara, turiști și localnici deopotrivă.” – Andreea Danescu, Președinte Asociația ESCU.

Magia unei expoziții pop-up întâlnește magia unui loc milenar. Herculane Stories are deschise porțile fizice până pe 24 septembrie, la Casino Herculane, urmând ca efortul să se concentreze ulterior pe construirea muzeului virtual dedicat Băilor Herculane. Proiectul Herculane Stories este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button