Economic

România aşteaptă planul Ucrainei cu privire la controlul exportului de cereale

Ultima zi în care România aşteaptă planul Ucrainei cu privire la controlul exportului de cereale, după ce Comisia Europeană a ridicat restricţiile.

România aşteaptă să primească din partea Ucrainei un plan de acţiune cu privire la controlul exportului de cereale, după ce Comisia Europeană a decis să ridice, vineri, restricţiile asupra importurilor de cereale urcrainene. Acest plan al autorităţilor ucrainene pentru controlul exporturilor să sosească până luni seara. Autorităţile româneşti şi-au exprimat la nivel guvernamental dezamăgirea asupra faptului că nu a fost găsită o soluţie pentru prelungirea acestor restricţii legate de exporturile de cereale ucrainene.

Ţări precum Polonia, Slovacia, Ungaria au anunţat că în mod unilateral vor prelungi aceste restricţii pentru cerealele ucrainene. 

„Datorită activității Platformei de coordonare și a măsurilor temporare introduse la 2 mai 2023 au dispărut denaturările pieței în cele 5 state membre care se învecinează cu Ucraina”, a transmis CE într-un comunicat.

Comisia Europeană a fost de acord ca măsurile să nu fie prelungite, în timp ce Ucraina a fost de acord să introducă orice măsuri legale în termen de 30 de zile pentru a evita o supraofertă.

Restricțiile impuse de Uniunea Europeană în luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui ucrainene, permițând în același timp tranzitul acestor încărcături pentru export în altă parte.

Fermierii din cele cinci țări s-au plâns în repetate rânduri de o supraofertă de produse care le afectează prețurile interne și îi împinge spre faliment. Peste 60% din fluxurile alternative trec prin România, în principal prin Delta Dunării, iar fermierii români au amenințat că vor intra în grevă dacă interdicția nu va fi prelungită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button