ACTUALITATE

Prevenirea fraudelor Online

Last Updated on octombrie 31, 2023 by Erceanu Ileana

Inspectoratul de Poliție Județean Mehedinți atrage atenția cu privire la apariția unei metode de înșelăciune săvârșite prin intermediul rețelelor de socializare, de către persoane care pretind a fi reprezentanți ai unor companii de stat sau private, de gaze sau electricitate, bănci de renume, cu scopul de a determina oamenii să investească în produse sau fonduri de investiții false.

În aceste cazuri, autorii promovează pe rețelele de socializare reclame de investiții care sunt fals legate de compania, firma sau banca pe care pretind că o reprezintă, cu scopul de a determina oamenii să creadă că investiția este sigură și profitabilă. Modul de operare al acestor persoane variază, dar, în cele mai multe cazuri, începe cu contactarea telefonică a cetățenilor, de regulă, de pe numere de telefon din afara țării sau transmiterea de mesaje pe rețelele de socializare.

 Persoanele vătămate sunt determinate să investească inițial sume mici de bani sub promisiunea unor câștiguri fabuloase și garantate, iar ulterior, ajung să investească sume din ce în ce mai mari, fiind convinse de către autori prin prezentarea de declarații false, asigurări cu privire la obținerea de profituri rapide și semnificative, manipularea emoțională, presiunea de a lua o decizie rapidă și neîntârziată.

După ce contactează online persoana vătămată, autorii unor astfel de infracțiuni, conving persoanele vătămate să instaleze pe telefonul mobil personal aplicații ce le oferă acestora control de la distanță, astfel că, bănuiții preiau controlul dispozitivelor persoanelor vătămate.

Ca urmare, autorii având control asupra dispozitivelor persoanelor vătămate, accesează aplicațiile de internet banking instalate pe aceste dispozitive și transferă din conturile persoanelor vătămate sume mari de bani sau chiar toate economiile din cont în conturi controlate de către aceștia.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți îndeamnă cetățenii să fie extrem de vigilenți și să investigheze cu atenție orice oportunitate de investiție înainte de a investi sume semnificative de bani. De asemenea, se recomandă prudență maximă atunci când sunt contactați de către persoane necunoscute și să nu se lase înșelați de promisiunile de îmbogățire rapidă, acordând totodată, o atenție sporită platformelor de investiții care promit randamente ridicate într-un timp foarte scurt, deoarece aceasta reprezintă o metodă comună de a atrage potențiale victime.

Pentru a se proteja împotriva fraudelor, polițiștii recomandă următoarele:

– NU comunicați nimănui codul PIN al cardului bancar, datele înscrise pe acesta, inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare, deoarece acestea sunt confidențiale și ar trebui utilizate exclusiv pentru achiziții, nu și pentru încasări;

– NU transmite date personale, copii ale actelor de identitate sau fotografii ale actelor de identitate prin intermediul rețelelor sociale;

– NU instalați aplicații și NU accesați site-uri sau aplicații la indicațiile persoanelor care te contactează telefonic sau îți transmit link-uri prin mesaje pe rețele sociale, SMS sau alte tipuri de mesagerie;

– NU răspunde la mesaje nesolicitate sau neașteptate care-ți propun câștiguri nemaivăzute;

– NU accesa pagini web în care să-ți introduce datele personale și nu oferi informații personale sau date financiare;

– NU te loga în aplicația de Internet/Mobile Banking dintr-un link primit prin SMS sau e-mail.

– NU răspunde la apeluri din afara țării, mai ales dacă nu cunoști persoane din țările respective;

Este important să fiți proactivi în ceea ce privește securitate financiară online și să vă luați măsuri pentru a vă proteja conturile bancare și datele personale.

Cu cât sunteți mai atenți și mai bine informați, cu atât veți fi mai puțin vulnerabili la astfel de amenințări!

Fiți prudenți pentru a vă asigura că economiile dvs. sunt în siguranță și că nu cădeți victimă unor escrocherii financiare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button