ACTUALITATE

Propunere a patronatelor din turism: taxă pentru vacanțele în străinătate

Last Updated on septembrie 27, 2023 by Romeo Crismaru

Patronatele din turism au propus o taxă specială pentru vacanțele în străinătate ale românilor, iar propunerea a stârnit reeacții în spațiul public, iar Guvernul a respins ideea.

Federația Patronatelor din Turismul Românesc a propus ca românii care merg în străinătate în concediu să plătească o taxă în plus, atunci când cumpără vacanța. Propunerea i-ar viza inclusiv pe românii care pleacă pe cont propriu. Explicația patronatelor pentru această taxă era colectarea de sume care să fie folosite pentru promovarea României.

„Ne gândim ca acești bani să fie colectați de site-uri de rezervări online. În România nu avem bani să ne promovăm pe destinații externe, cei care vin, vin întâmplător. Am pornit de la modelul de succes al Turciei care are buget de promovare de 225 milioane de euro până în 2028, în timp ce România are anul acesta buget de 3 milioane de euro”, a declarat Dragoș Răducan, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, la Digi 24.

Taxa gândită de patronate era una de 1 Euro. „Ne gândim la un euro. Încercăm să găsim o modalitate ca să fie echitabil pentru toată lumea. Ne gândim ca acești bani să fie colectați de site-uri de rezervări online, de companii aeriene. Așteptăm să treacă această furtună financiar-fiscală care e în Parlament ca apoi să venim și noi cu această propunere care să fie implementată într-un act normativ, nu vrem să afecteze bugetele turiștilor”, a mai adăugat Răducan.

La scurt timp după apariția declarațiilor date de președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, din partea Guvernului a venit o reacție oficială. Ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului, Radu Oprea, spune că nu s-a discutat despre instituirea unei astfel de taxe.

„Aflu de la televiziunile de știri că ar exista o propunere din partea patronatelor din turism de instituire a unei taxe pentru cetățenii români care aleg să-și petreacă concediul în străinătate. Spun public că în cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului NU s-a discutat o astfel de idee. NU a fost vreodată găsită o astfel de soluție pentru finanțarea imaginii României în exterior pentru atragerea turiștilor străini. Campaniile de promovare a României ca destinație turistică sunt finanțate din bugetul MEAT”, a explicat ministrul Radu Oprea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button