ACTUALITATE

„Rabla pentru becuri”, un program fantomă

Last Updated on decembrie 15, 2022 by Erceanu Ileana

Rabla pentru becuri nu s-a lansat, însă statul primește 400 milioane de lei pentru înlocuirea becurilor vechi care trebuiesc cheltuiți până la finalul acestui an.

Programul RABLA PENTRU BECURI a rămas la stadiul de promisiune populistă, deși pentru acesta s-au alocat 400 de milioane de lei.

Undeva prin luna septembrie, când facturile la energie electric au început să vină tot mai mari, Guvernul a venit cu o soluție ce părea binevenită: toate becurile vechi cu incandescență vor fi înlocuite cu becuri led, pe cheltuiala statului. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spunea,la începutul lunii octombrie: „Noi am postat pe site pe 28 septembrie, cel târziu la sfârșitul lunii octombrie poate fi lansat programul, cel târziu”.  Doar că programul nu s-a mai implementat din motive tehnice.

Ce spune astăzi AFM? Laurențiu Neculaescu, președinte AFM: „Este greu să vă spun o dată fixă pentru că depindem de niște termene care țin de achiziții publice, vom vedea, vom avea contestații, nu vom avea contestații, nu pot să vă spun acum cât va dura procedura de achiziție publică, probabil elaborarea softului va dura undeva două, trei luni de zile, dar perioada de desfășurare efectivă a unei achiziții publice nu pot să vă spun cât va dura, pentru că e în funcție de ce se va întâmpla la momentul respective”.

Dumitru Chisăliță, expert în energie: „Știm că avem proiecte în derulare prin AFM care deși au fost pregătite cu zecile de luni, nu funcționează în momentul de față, era improbabil ca ceva care să fi trebuit să fie pus în aplicare în doar câteva zeci de zile, să aibe vreo șansă. Din păcate este încă o dovadă a modului cum se lucrează în România, mai mult vorbim decât facem”.

Până la urmă, presat de insistențele jurnaliștilor, ministrul mediului a recunoscut că programul „Rabla pentru becuri” nu va mai fi lansat anul acesta: „Nu o să fie gata anul acesta, se lucrează la un sistem informatic nou care să asigure stabilitate și în momentul în care este gata se va lansa programul”.

Fără program lansat, Guvernul a alocat totuți fonduri pentru el. Executivul a adoptat o Hotărâre prin care modifică bugetul AFM și alocă 400 de milioane de lei pentru schimbarea becurilor vechi. Nicolae Ciucă, premierul României: „Prin decizia de astăzi asigurăm un buget de 400 de milioane de lei pentru înlocuirea becurilor convenționale din locuințe cu becuri cu led, becuri noi, becuri mai performante și economice. Teoretic, acești bani ar fi trebuit cheltuiți până la 31 de decembrie 2022”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button