EDUCATIE

Reguli mai aspre în noul STATUT AL ELEVULUI! 20 de absențe egal un punct scăzut la purtare!

Last Updated on martie 24, 2023 by Romeo Crismaru

Potrivit celui mai recent Ordin al Ministrului Educației au fost stabilite toate schimbările aduse în statutul elevului. Actul normativ aduce clarificări privind exmatricularea, structura anului școlar și absențele nemotivate.

A fost publicat Ordinul nr. 3797/2023, în care sunt prezente toate modificările care au fost aduse în ultimul timp statutului elevului. Acestea sunt valabile începând cu 22 martie. Potrivit noilor modificări, măsura exmatriculării va putea fi aplicată doar în cazul învățământului postliceal, nu și a celui liceal, cum era înainte. O altă schimbare apare în structura anului școlar. Mai exact, se înlocuiesc cele două semestre cu cinci module de învățare.

20 de absențe pe an înseamnă un punct scăzut la purtare

Statutul elevului prevede acum că „pentru toți elevii din învățământul gimnazial și liceal, la fiecare 20 de absențe nejustificate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 10% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/ modul de specialitate, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct”.

Este important de precizat că atunci când anul școlar era împărțit în semestre, elevii puteau face maxim 10 absențe nejustificate sau puteau să aibă 10% absențe nejustificate din numărul de ore pe semestru la o disciplină sau modul. Statutul elevelui stabilește acum că fiecare clasă trebuie să își aleagă reprezentatul în consiliul elevilor la începutul anului școlar. Această persoană era aleasă, înainte, la fiecare început de semestru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button