ACTUALITATE

Reguli noi în restaurante începând de azi

Last Updated on martie 15, 2023 by Erceanu Ileana

De azi, toate meniurile din fast-food-uri, cantine şi restaurante urmează să fie schimbate. Noile meniuri, pe care ar trebui să le găsim în toate restaurantele sau în locurile în care se servește mâncare începând din 15 martie, vor avea informații în plus.

Pe lângă prețuri, în dreptul fiecărui produs trebuie trecută canitatea, valoarea nutritivă, aditivii și alergenii. Practic, toate meniurile trebuie retipărite, pentru a corespunde regulamentului Uniunii Europene.

Potrivit ordinului ANPC, patronii de restaurante, firmele de catering sau fast-foodurile au obligația să schimbe meniurile astfel încât:

Să ofere informații despre tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc 20 de grame în produsul finit  la mâncarea furnizată;

Să afișeze informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii.

În ceea ce privește ultimele două categorii de informații, acestea trebuie să respecte prevederile europene, cele privind declarația nutrițională trebuie să fie în vigoare și să afișeze valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.

Informațiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu.

În cazul în care preparatele furnizate de unitățile de restaurație colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite, în cadrul aceleiași unități, informațiile referitoare la ingrediente trebuie prezentate consumatorului în fiecare dintre aceste locuri.

În cazul preparatelor expuse spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiile trebuie să figureze pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau pe ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button