EVENIMENT

România scapă de umilința MCV

Last Updated on noiembrie 23, 2022 by Erceanu Ileana

Comisia Europeană propune renunţarea la aşa-numitul Mecanism de Cooperare şi Verificare, introdus acum 15 ani pentru monitorizarea reformelor din justiţie în România. Executivul de la Bruxelles precizează, în ultimul raport MCV, că au fost realizate suficiente progrese, astfel că obiectivele asumate au fost îndeplinite.

Potrivit raportului, Comisia Europeană precizează că progresele realizate de ţara noastră sunt suficiente pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în momentul primirii în spaţiul comunitar, iar toate condiţionalităţile pot fi închise în mod satisfăcător. De acum încolo ţara noastră va face, ca şi celelalte state membre, obiectul unui alt mecanism, prin care acordarea banilor europeni este condiţionată de respectarea statului de drept. Decizia finală este luată de Consiliu, din care fac parte statele membre, şi de Parlamentul European.

Documentul trece în revistă progresele înregistrate de România în ceea ce priveşte punerea în aplicare a recomandărilor făcute în precedentul raport, din iunie anul trecut. De exemplu, în privinţa celor trei legi ale justiţiei promulgate recent de preşedintele Klaus Iohannis, executivul comunitar remarcă faptul că avizul emis în procedură de urgenţă de Comisia de la Veneţia arată că, în ansamblu, lucrurile par să se îndrepte în direcţia cea bună. Elementele pozitive sunt legate, printre altele, de numirea în funcţie a procurorilor de rang înalt, de garanţiile oferite împotriva amestecului politic în activitatea DNA sau de limitarea clară a competenţelor procurorului general în ceea ce priveşte DNA şi DIICOT.

Pe de altă parte, Comisia anunţă că va continua să urmărească îndeaproape procesul de revizuire a Codului Penal şi a celui de Procedură Penală, dar notează că până acum au fost înregistrate progrese. Raportul mai arată că Agenţia Naţională de Integritate continuă să dea dovadă de eficienţă în activitatea sa şi că au fost înregistrate rezultate pozitive şi în ceea ce priveşte investigarea şi sancţionarea corupţiei la nivel înalt, deşi există în continuare unele provocări. Ridicarea MCV este dorită de autorităţile din ţara noastră pentru a înlesni aderarea la Spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Ţările de Jos fac o legătură directă între cele două dosare.

Autorităţile române salută raportul decizia Comisiei Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button