ACTUALITATE

Sâmbăta Morților sau Moșii de iarnă, tradiții și obiceiuri

Last Updated on martie 8, 2024 by Erceanu Ileana

Sâmbăta Morților sau Moșii de iarnă 2024 sunt trecuți în calendarul ortodox în data de 9 martie, înainte de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, cunoscută și sub numele de Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui, marcată anul acesta la 10 martie.

Sâmbăta Morților este marcată de trei ori pe an: vara, toamna și iarna. Biserica Ortodoxă face sâmbătă, 9 martie 2024, pomenirea celor trecuți la cele veșnice. Această zi este și un prilej de reîntâlnire a rudelor plecate din localitățile de origine.

 Această zi este denumită Moşii de Iarnă pentru că acum facem pomenire despre „părinţii, moşii şi strămoşii noştri cei din veac adormiţi“: „Sâmbăta Morților este o zi importantă pentru ortodocși, căci îi vor pomeni pe cei adormiți întru Domnul. Se merge la cimitire, la mormintele celor decedați, și se fac parastase. Este bine să fie cinstită această zi prin aducerea aminte de cei trecuți la viața de veci, ca prin rugăciunea noastră și prin pomenirea acestora să îi ajutăm să dea răspuns bun înaintea Lui Dumnezeu“.

Moșii de Iarnă se marchează cu o zi înainte de «Lăsatul secului de carne», pentru că duminică, 10 martie 2024, va fi ultima zi în care credincioșii ortodocși vor putea mânca, carne, urmând postul Paștelui, cea mai importantă sărbătoare creștină. În prima săptămână de post se vor putea consuma lapte, ouă, brânză, fără carne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button