ACTUALITATE

Scenariul de coșmar pentru România: 50 de grade C, Bărăganul va fi Sahara

Last Updated on iulie 19, 2022 by Romeo Crismaru

În România s-ar putea înregistra temperaturi de până la 50 de grade Celsius. Asta estimează experții, care au făcut simulări pornind de la tendințele de încălzire a climei din prezent. Scenariul ar putea fi posibil spre anul 2050.

În mai puțin de 30 de ani, în zona Bărăgan am putea avea temperaturi similare cu cele din Sahara, scrie digi24.ro.

Climatologul Roxana Bojariu a declarat pentru sursa citată că și prognozele pentru România arată accelerarea încălzirii globale.

Este foarte posibil ca recordul de 44,5 grade Celsius să fie doborât:

„În România, până în 2050 recordul absolut de temperatură maximă, în jur de 50 grade Celsius, s-ar putea atinge în Bărăgan. Asta sugerează că e plauzibil după modele climatice, dar nu putem spune anul, ziua. Doar că e plauzibil ca recordul de 44,5 grade să fie doborât și să avem o temperatură record de 50 grade. Este o limită la adaptare. Ne putem adapta, dar e o limită. Organismul consumă energie și își suprasolicită anumite mecanisme, sunt situații care ar putea duce la probleme de viață și de moarte. Putem să ne adaptăm, dar nu la orice temperatură. Acum, cu greu, dar putem face față. Să acționăm să nu ajungem la acele situații limită”, a spus climatologul.

Meteorologii au anunțat că vor emite o alertă de caniculă în cursul zilei de miercuri având în vedere că valul de căldură este tot mai accentuat în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button