Economic

Se majorează salariul minim pe economie în România, decizia vine de la Bruxelles

Last Updated on martie 14, 2024 by Erceanu Ileana

Ajutorul financiar pentru 1,6 milioane de români.

O veste așteptată cu speranță de mulți români vine să confirme orientarea politicilor salariale către o mai mare echitate socială și o aliniere la standardele Uniunii Europene. Decizia venită de la Bruxelles stipulează că România trebuie să elaboreze o nouă metodologie de calcul pentru salariul minim, care să ia în considerare inflația și puterea de cumpărare, până în luna octombrie a acestui an.

În contextul unor presiuni inflaționiste și al unui nivel de trai ce necesită îmbunătățire, Uniunea Europeană își extinde influența asupra politicii de salarizare din România. Cu o inflație care amenință să crească din nou și o putere de cumpărare ce trebuie consolidată, experții economici subliniază necesitatea unei schimbări în modul în care se stabilește salariul minim pe economie. Autoritățile române sunt acum în fața unei provocări de a veni cu o soluție echitabilă, care să asigure un venit decent pentru un număr de aproximativ 1,6 milioane de români.

Pe lângă necesitatea ajustării salariului minim, Guvernul României a aprobat recent și o creștere semnificativă a salariilor de bază pentru angajații din sănătate și asistență socială, cu o majorare medie de 26,8%, potrivit sindicatului Sanitas. Această majorare demonstrează o recunoaștere a importanței acestor sectoare vitale, mai ales în contextul pandemiei recente care a pus presiune suplimentară pe angajații din aceste domenii.

În ceea ce privește salariul minim pe economie, acesta a înregistrat o creștere de la 1 ianuarie la 3.300 de lei brut, urmând ca din iulie să fie majorat la 3.700 de lei. Astfel, România își propune să se apropie de nivelul salariilor minime din alte state membre ale Uniunii Europene. În ciuda faptului că salariul minim românesc este printre cele mai mici din Uniune, este înaintea Bulgariei și încearcă să diminueze discrepanțele față de statele cu economii mai dezvoltate, cum ar fi Franța, Germania și Olanda.

Această decizie vine ca un răspuns necesar la o realitate economică dificilă pentru o mare parte din populație, unde peste 30% dintre salariați primesc salariul minim pe economie. Se deschide astfel un orizont de speranță pentru îmbunătățirea standardelor de viață și pentru asigurarea unei stabilități financiare sporite pentru muncitorii români.

Sursa: Playtech.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button