ACTUALITATE

Se va schimba modul de obținere a permisului auto

Last Updated on octombrie 26, 2023 by Erceanu Ileana

Toți cei care și-au propus să devină șoferi vor avea parte de schimbări importante pentru a obține permisul auto.

 Regulamentul examenului pentru obținerea permisului de conducere se va modifica. Obținerea permisului auto se va putea face mult mai rapid. Conform unui proiect de lege aflat în faza de vot final în Parlamentul României, Codul rutier se va modifica pentru a permite susținerea probei teoretice a examenului de obținere a permisului de conducere în oricare locație din țară, în loc de restricția actuală care limitează acest lucru la locul de domiciliu sau de reședință al solicitantului. De asemenea, acest proiect prevede scurtarea intervalului de timp necesar pentru obținerea permisului auto, care include perioada de instruire teoretică și cele două etape ale examenului, proba teoretică și cea practică. Cu toate acestea, proba practică și eliberarea permisului se vor putea face doar în fața autorității competente din locul de domiciliu sau reședință a solicitantului.

Acest proiect de lege propune modificarea condițiilor actuale din Codul rutier privind obținerea permisului de conducere și prevede că pregătirea teoretică și practică pentru obținerea permisului va fi organizată sub forma unor module și va fi recunoscută reciproc de către unitățile autorizate în acest domeniu. Cu alte cuvinte, școlile de șoferi vor trebui să recunoască cursurile parcurse de candidați la alte școli similare.

În plus, proiectul vizează și reducerea perioadei necesare pentru obținerea dreptului de a conduce. Conform noilor prevederi, candidații nu vor mai fi obligați să finalizeze întreaga școală de șoferi (care include instruirea teoretică și practică) înainte de a susține proba teoretică; aceștia vor putea susține proba teoretică imediat după terminarea pregătirii teoretice și vor putea face pregătirea practică ulterior, înainte de a susține proba practică.

Scopul acestei modificări este de a reduce perioada totală necesară pentru obținerea permisului de conducere, deoarece candidații vor fi mai bine pregătiți pentru proba practică, iar intervalul dintre cele două probe de examen va fi mai scurt, conform dcbusiness.

 Pentru ca aceste schimbări să intre în vigoare, proiectul de lege trebuie să treacă de Camera Deputaților, să fie promulgat și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button