ACTUALITATE

Se vor deschide centre de testare antidrog în fiecare județ din România

Last Updated on octombrie 3, 2023 by Erceanu Ileana

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că va deschide centre de testare și consiliere antidrog în fiecare județ din țară.

Ministrul precizează că în județele în care nu există astfel de centre de testare și consiliere antidrog, unele noi nu vor fi amplasate în spitale de psihiatrie pentru că „există o reticiență în ceea ce privește adresabilitatea”, aceasta fiind concluzia experților, ci se vor căuta soluții.

„Vom pune la punct, în câteva luni, încât la începutul anului viitor să beneficiem măcar în fiecare județ de un astfel de centru. Să vedem care este soluția pentru că există astfel de centre care sunt administrate de ONG-uri, sau privat, să folosim toate resursele pe care le avem la momentul de față și să generăm un program care să fie coerent, articulat, să integreze toate instituțiile, pentru că avem o agenție specială și nu știu cât de mult impact a avut activitatea Agenției pentru Prevenirea și Combaterea Consumului de Droguri în timp, dar e momentul acum să acționăm”, a declarat Rafila.

El a punctat că acţiunile Ministerului Sănătăţii trebuie integrate cu cele ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru că prevenirea consumului de droguri are drept componentă extrem de importantă combaterea traficului de droguri, care afectează România, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări din Uniunea Europeană.

Potrivit ministrului, un tânăr care consumă droguri este depistat „în primul rând” de părinte, „pentru că el poate să observe modificările de comportament”.

În opinia sa, trebuie găsită o soluţie pentru ca Agenţia Naţională Antidrog să aibă cel puţin în fiecare judeţ câte o filială, „câte un centru specializat nu numai pentru adulţi, ci şi pentru copii şi pentru adolescenţi, pentru că ei sunt cei mai vulnerabili, fiind mai uşor influenţabili dacă nu au avut informaţia la şcoală sau în familie legată de respingerea consumului de droguri”.

Ministerele Sănătății și Educației exclud testarea antidrog a tuturor elevilor din România și vor propune ca aceasta să fie realizată în cazuri specifice, doar cu acordul părinților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button