EVENIMENT

Sfântul Nicolae, protectorul copiilor

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinți ai creștinătății, este sărbătorit la data de 6 decembrie.

În seara de 5 decembrie, copiii îşi pregătesc ghetuţele, nerăbdători să-l întâlnească pe Moş Nicolae, care le va aduce cadouri. Mai exact, în tradițiile românești, Moș Nicolae se face remarcat în noaptea dintre 5 spre 6 decembrie, venind călare pe un cal alb, simbolizând prima zăpadă ce anunță venirea iernii.

Sfântul Nicolae este văzut ca protector al copiilor, în special al celor defavorizați, dar și al marinarilor, brutarilor, fetelor necăsătorite și al celor care sunt acuzați pe nedrept, sprijină văduvele, orfanii și fetele sărace, este protectorul apelor, salvând corăbierii de la înec și apără soldații în timpul războiului, fiind invocat adesea în momentele de luptă. Sfântul Nicolae are rolul de a proteja Soarele, împiedicându-l să se îndrepte spre tărâmurile de miazănoapte, astfel asigurând lumina și căldura pentru lume.

Sfântul Nicolae Ierarhul a trăit în vremea împăraților romani Dioclețian (284-305) și Maximian (265-305). Părinții săi, Teofan și Nona, au fost credincioși, cu o situație materială bună, care și-au lăsat întreaga avere singurului lor fiu, Nicolae. A fost educat creștin și încă de mic s-a arătat a fi un ales al lui Dumnezeu, care a ales să studieze și să mediteze prodund asupra textelor Sfintei Scripturi și a Sfintelor Evanghelii. După ce, în urma unei călători în Locurile Sfinte, din Israel și Egipt, s-a întors sporit în evlavie și în înțelepciune, Sfântul a fost hirotonit preot, ulterior episcop al cetății Mira din ținutul Lichia. Răspândea Evanghelia în orice împrejurare și ajuta toate persoanele care îi veneau în cale, de la bolnavi, sărmani, la oameni nevinovați și slabi.

Mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se află în România, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București. Minunile Sfântului Nicolae Potrivit scrierilor vechi, se spune că Sfântul Nicolae a vindecat mulţi bolnavi şi demonizaţi. El a salvat Mira Lichiei de foamete, arătându-se în vis unui negustor italian pe care l-a îndemnat să vină să-şi vândă grâul în cetatea Mirei. Una dintre cele mai cunoscute fapte ale Sfântului este minunea cu bărbatul care avea trei fete şi care, din cauza situației materiale precare, era hotărât să-şi ofere fetele spre desfrânare. Potrivit scrierilor vechi, se spune că, seara, ori de câte ori gândul bărbatului îi revenea, Sfântul Nicolae, episcopul locului, arunca, în taină, o pungă cu galbeni în curtea lui, astfel încât să aibă cu ce să trăiască şi să nu dea fetele spre pierzare. Sfântul Nicolae răspândea Evanghelia în orice împrejurare și ajuta toate persoanele care îi veneau în cale, de la bolnavi, sărmani, la oameni nevinovați și slabi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button