Ziua internaţională a voluntariatului
Ziua internaţională a voluntariatului este marcată, în fiecare an, la data de 5 decembrie.
Ziua Internațională a Voluntariatului a devenit un prilej de zâmbete împărțite și înmulțite, de a ne simți umani și simpli, de a fi împreună cu bucurie. Un prilej cu care voluntarii Naţiunilor Unite îşi arată angajamentul faţă de comunităţi şi bunăstarea acestora de pe tot globul, prin activităţi concrete de voluntariat comunitar desfăşurate împreună cu parteneri naţionali şi din sistemul ONU.
Voluntariatul face ca oamenii să facă parte din soluţii. Voluntariatul permite oamenilor şi comunităţilor să participe la dezvoltarea lor. Provocările cu care se confruntă voluntarii în acţiunile lor – schimbările climatice, conflictele şi nedreptăţile sociale pot fi copleşitoare. Cu toate acestea, în aceste momente de încercare, spiritul de voluntariat străluceşte mai tare ca niciodată. În fiecare colţ al lumii, voluntarii sunt de obicei primii care răspund. Ei se ridică pentru a face faţă provocărilor cu curaj, dăruire şi abnegaţie. Voluntarii creează o cultură mai bogată a serviciului în comunităţile lor, ajutând la reducerea decalajului dintre generaţii şi susţin dezvoltarea durabilă. Voluntariatul permite lucrul împreună, de-a lungul generaţiilor, pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.
Voluntariatul este unul dintre cele mai vitale mecanisme în ceea ce priveşte transformarea socială, de mediu şi economică, asigurând un impact de durată prin capacitatea sa de a schimba mentalităţile, atitudinile şi comportamentele oamenilor. Oamenii devin actori ai schimbării şi parteneri egali în realizarea progresului local, naţional şi internaţional către dezvoltarea umană durabilă şi pacea globală.