ACTUALITATE

Șoferii care refuză testarea pentru alcool sau droguri,rămân fără permisul auto

Last Updated on februarie 28, 2023 by Erceanu Ileana

Recentele modificări ale Codului Rutier prevăd că permisul auto poate fi retras în situația în care polițistul rutier are probe sau indicii temeinice care arată că un șofer este băut sau drogat, însă acesta refuză testarea.

Conform noilor reglementări, în situația în care polițistul rutier are probe sau indicii temeinice care indică faptul că un șofer a consumat alcool sau substanțe psihoactive, însă acesta refuză testarea în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, polițistul poate dispune retragerea permisului auto până  ziua următoare, „dar nu mai puțin de 12 ore”.

Șoferii vor primi o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, care se eliberează cu drept de circulație pentru 15 zile, în situația în care nu au respectat prioritatea de trecere, depășirea (dacă prin acestea au rezultat accidente soldate doar cu avarii materiale) sau circulația nejustificată pe banda de urgență a autostrăzilor.

Permisul auto va fi reținut la serviciul poliției rutiere de pe teritoriul căruia a fost constatată contravenția, chiar dacă titularul permisului are domiciliul în alt județ, până la restituire, anulare, dispunerea de interdicție de a conduce sau introducerea plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției, urmând ca după acest moment să se trimită serviciului poliției rutiere de pe teritoriul unde titularul este avut în evidența autorităților.

Poliția rutieră de pe raza unde s-a săvârșit contravenția va efectua imediat mențiunea privind retragerea permisului de conducere în evidența documentelor reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule.

O altă modificare adusă la Codul Rutier le permite polițiștilor de frontieră să verifice dacă șoferul care intră sau iese din țară se regăsește pe lista celor cu permise reținute sau cu alte sancțiuni primite în trafic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button