EDUCAȚIE

Un program amplu, pentru construirea de noi creșe pe tot teritoriul țării

Last Updated on aprilie 16, 2024 by Erceanu Ileana

Deficitul de locuri pentru micuți în creșe a devenit, din păcate, atât de obișnuit precum deficitul bugetar.

Cu toată scăderea dramatică a natalității, părinții de copii mici au în continuare dificultăți în a găsirea unui loc într-o creșă. Cei care reușesc, sunt considerați norocoși, celorlalți le rămâne varianta creșelor particulare, atunci când bugetul permite și doar acolo unde există.

În urmă cu 3 ani, când România a început un amplu program de construcție a noi creșe, țara noastră se afla pe ultimul loc din UE privind numărul de locuri disponibile în creșe pentru copiii de vârsta de sub trei ani. În acest moment, prin Compania Națională de Investiții sunt în derulare sute de proiecte pentru construcția de noi creșe, iar primele au intrat deja în cotidianul obișnuit al locului, părinții putând merge la muncă știind că minuții lor sunt pe mâini bune, în clădiri noi, sigure și moderne.

  Se află în lucru, acum, în diverse faze, achiziție, construcție, echipare sau operaționalizare sute de creșe pe tot teritoriul țării. Astfel, doar prin Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, acum există în lucru 153 de creșe cu finanțare aprobată. Dintre acestea, 36 sunt contractate proiecte de 412 milioane lei, aflându-se în diverse stadii de implementare. Alte 90, în valoare estimată de peste 1,4 miliarde lei se află în proceduri de achiziție, iar 27 urmează să fie transmise pentru demararea procedurii de achiziție publică, având o valoare avizată de peste 450 milioane lei.

În total, 277 de creșe „vin pe lume” în aceste timpuri. Niciodată în istoria țării, nu s-a întâmplat ca patru guverne succesive și de coloraturi diferite, să continue liniar un program național, ca în cazul acestui proiect. În România nu s-a desfășurat un program atât de amplu, pe întreg teritoriul.  

Având în vedere dificultățile de implementare legate de cultura regiunii, de specificul local, de zonă (urban sau rural), ori de relief, în condițiile în care un astfel de program necesită o abordare modernă și unitară, s-a ajuns la soluția de a oferi trei proiecte distincte. În principal, cele trei modele de creșe diferă prin dimensiuni sau capacitate. Dificultăți în demararea programului au apărut și din cauza standardelor vechi și depășite, care trebuiau aduse la zi, măcar din cauza unor evenimente din istoria recentă. Noile creșe trebuie să ofere cel puțin 10 metri pătrați de teren neconstruit pentru fiecare copil, destinați spațiului de joacă, iar necesarul de spațiu verde trebuie să fie de minim 20%, pe teren natural. Totodată, proiectele trebuie însoțite de avize de principiu privind asigurarea utilităților, inclusiv ISU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button