ACTUALITATE

Un tezaur monetar dacic a fost găsit într-o pădure

Last Updated on septembrie 23, 2022 by Erceanu Ileana

 Foto: IPJ Alba

Ancheta polițiștilor specializați în protejarea patrimonului cultural , în colaborare cu arheologii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, au pornit  în căutarea comorii după ce în mediul online a apărut postarea unui tânăr de 27 de ani, care a găsit 22 de monede antice din argint.

Polițiștii, împreună cu arheologi și cu tânărul care a făcut descoperirea, au identificat în pădure un complex arheologic din epoca dacică.

Acolo au găsit un tezaur monetar extrem de valoros, spun polițiștii, depus într-un vas din bronz, care cuprindea monede de tip tetradrahmă „Macedonia Prima”, din argint (159-150 a. Chr.), drahme de tip „Rădulești-Hunedoara”, dacice (sec. III – II a. Chr.), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană.

Cele 116 obiecte de patrimoniu au fost depuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, iar, din prima evaluare a experților, rezultă că artefactele aparțin Patrimoniului Cultural Național, unele dintre ele aparținând categoriei Tezaur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button