SANATATE

Vine cel mai mare val de bronșiolite din ultimii 10 ani, din UE!

Last Updated on noiembrie 24, 2022 by Erceanu Ileana

Medicul Mihai Craiu atrage atenția că urmează un val de trei ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii zece ani din Uniunea Europeană. Doctorul pediatru spune că riscul cel mai mare este la copiii care sunt foarte mici, sub 6 luni și care au fost prematuri.

A început acum mai mult de o lună cu școlarii. Și unii s-au plâns… Vai, vai iar spălat mâinile, jos masca, nu mai vrem dictatură medicală etc, etc, spune medicul.

Las’ că e bine acum. Când un val de bronșiolite, de 3 ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii 10 ani din UE, a început să măture emisfera nordică.

Nu e numai o problemă pe malul celălalt al oceanului. Ministrul sănătății din Franța a activat planul de Situații de Urgență în fața acestei creșteri masive de copii mici cu insuficiență respiratorie.

Operații amânate, copii gravi plimbați cu elicopterul, criză de paturi la ATI pediatrie…

Și nu e numai Franța și în Luxemburg e la fel, iar la noi abia a început.

Asta e… Suntem „deștepți” și nu ne interesează regulile. Sau suntem cu nervii la pământ și nu mai vrem vești proaste… De parcă ar fi perfect în toate componentele vieții cotidiene din România.

Medicul Mihai Craiul mai spune pentru cei care vor sfaturi, acestea sunt simple:

-Familiile care au un copil mic, mai mic de 6 luni, TREBUIE să aibă grijă. În SUA 4 din 1000 de copii de această vârstă au ajuns spitalizați și ventilați, numai din octombrie încoace. Chiar nu există atâtea ventilatoare de copil în România!

-„Grijă” înseamnă tot ce făceam în 2020, la începutul pandemiei – spălat bine mâinile, evitat să atingem fața, ochii, gura sau nasul, în special în spații publice, fără să ne dezinfectăm anterior, respectăm eticheta tusei, acoperind nasul și gura cu cotul sau cu un șervețel de unica folosință.

-Și mai ales nu ducem sugarii mici la locuri comune de joacă sau la Mall. Măcar luna noiembrie, căci acum e riscul maxim.

-Separăm de nou-născut sau sugar foarte mic, toți frații mai mari, răciți. Unii vor spune că nu e posibil. Soluția extremă este ținutul acasă al fratelui mai mare, măcar până la început de decembrie.

-Riscul maxim este la copiii care sunt foarte mici, sub 6 luni și care au fost prematuri.

-Sugarii cu malformații cardiace sau cei cu boli respiratorii cronice sunt la fel de predispuși la complicații grave.
Sănătate tuturor”, a scris reputatul medic pe pagina sa de Facebook, potrivit romaniatv.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button