ACTUALITATE

Ziua Internațională a Rotației Pământului

Last Updated on ianuarie 8, 2024 by Erceanu Ileana

La data de 8 ianuarie este sărbătorită Ziua Internațională a Rotației Pământului, fără mișcarea Pământului în jurul propriei axe, nu ar exista viață. 

Rotația Pământului determină succesiunea firească a zilelor și a nopților, modificarea orei pe glob și chiar forma Pământului, turtit la Poli și bombat la Ecuator. Viteza de rotație este constantă, 1,670 km/oră, mișcarea se produce de la vest la est, în 23 de ore, 56 de minute și 4.09 secunde.

Este firească întrebarea: ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri? Ar fi o adevărată apocalipsă: oamenii și tot ceea ce ne înconjoară ar zbura practic prin aer cu o viteză uimitoare, planeta nu ar mai beneficia de un câmp magnetic, în consecință radiațiile solare ar distruge orice formă de viață.

 Forma Pământului s-ar modifica, transformându-se într-o sferă perfectă. Oceanele și-ar schimba locul, iar uscatul ar fi inundat. Ar exista astfel un singur continent, iar apele oceanelor ar înconjura cei doi Poli. Mai mult, nu ar mai exista ziua și noaptea, jumătate din planetă ar avea parte de Soare timp de 6 luni, iar cealaltă jumătate ar fi 6 luni în întuneric.

Specialiștii de la NASA dau asigurări că așa ceva nu se poate întâmpla în următoarele miliarde de ani. Este o zi dedicată științei, în care copiii, și nu numai, au ocazia să învețe mai multe lucruri despre modul în care funcționează lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button