ACTUALITATE

Ziua Mondială a Limbii Rromani, stabilită de UNESCO

Limba romani (sau țigănească) este limba vorbită de romi. Face parte din grupul indic, ramura indo-ariană a limbilor indo-europene. Cu circa 5–6 milioane de vorbitori, este utilizată în țări de pe toate continentele, cei mai mulți în estul Europei. Limba este similară cu alte limbi din nordul Indiei (în special punjaba), regiune de unde se presupune că  ar proveni romii.

Unii consideră că romani este un grup de dialecte, în timp ce alții cred că există mai multe limbi romani înrudite. Potrivit publicației Ethnologue, șapte varietăți de romani sunt suficient de divergente pentru a fi considerate limbi de sine stătătoare. Cele mai mari dintre acestea sunt romani vlax (peste 500.000 de vorbitori), romani balcanică (în jur de 600.000 de vorbitori nativi) și romani sinte (200.000 de vorbitori).

Unele comunități rome vorbesc limbi mixte bazate pe limba regiunii în care locuiesc, dar care păstrează vocabularul romani. Aceste limbi sunt cunoscute de lingviști mai degrabă ca varietăți para-romani, decât dialecte ale limbii romani propriu-zise. Diferențele dintre multele varietăți de romani pot fi la fel de mari ca, de exemplu, diferențele dintre limbile slave.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button