ACTUALITATE

13 februarie: Ziua mondială a radioului

Last Updated on februarie 13, 2024 by Erceanu Ileana

Ziua mondială a radioului (WRD), proclamată în 2011 de către statele membre ale UNESCO şi adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în 2012 ca zi internaţională, este marcată în fiecare an la 13 februarie.

În 2024, la 13 februarie, Ziua mondială a radioului marchează centenarul acestuia. Tema din acest an este Radio: Un secol de informare, educație și divertisment.

În cei o sută de ani de existență, radioul a devenit mijlocul cel mai apropiat de sufletul și mintea oamenilor. Radioul oferă știri, divertisment și educație în toate colțurile lumii, notează UNESCO într-un mesaj aniversar.

În ultima sută de ani, radioul s-a dovedit a fi un mijloc crucial de menținere a libertății de opinie și exprimare, adesea fiind unicul mod de rezistență și continuitate în vremuri de criză. Studiile au arătat, în mod repetat, că radioul se bucură de cea mai mare încredere. Majoritatea cetățenilor plaseazp radioul deasupra televiziunii, a internetului, a rețelelor sociale sau a presei scrise.

“Radioul reprezintă un triumf al accesibilității, al imediatului și al intimității și există un interes public puternic în apărarea și accesarea acestuia. Automobilele reprezintă cel mai popular loc de ascultare a radioului. Considerăm că menținerea accesului facil al publicului, indiferent de modul în care îl recepționează, adică prin utilizarea rețelelor terestre (analogice sau digitate) – pe care încă se bazează majoritatea ascultătorilor – și promovarea accesului online, este la fel de democratic și deschis”, transmite UNESCO.

 “Facem un apel către guverne, organismele de reglementare, industriile de automobile și tehnologie și toți membrii comunității globale de radio să ia măsuri de protecție pentru a se asigura că radioul va continua să prospere; să protejeze accesul liber și neîngrădit pe care îl oferă radioul pentru pluralitatea opiniilor și pentru informații de încredere; să permită radioului să continue să ajute comunitățile și vorbitorii de limbi minoritare să primească informații și să participe la procesele democratice; și să se asigure că radioul rămâne la dispoziția tuturor, indiferent de statutul financiar sau personal”, adaugă UNESCO în mesajul său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button