EVENIMENT

Acțiune de control a RAR! În Mehedinți, mașini cu ITP fals și pericol iminent de accident

Last Updated on octombrie 24, 2022 by Romeo Crismaru

Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, în primele șase luni din anul 2022, 37.573 de vehicule, la nivelul întregii țări. În urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 45,73% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme. Nici în Mehedinți, situația nu este tocmai bună: din aproape 1000 de mașini verificate, o parte prezentau defecțiuni, iar altele aveau ITP fals.

Peste 37 de mii de vehicule au fost verificate în prima jumătate a acestui an, în toată țara, de către inspectorii Registrului Auto Român, iar neconformitățile nu au întârziat să apară. Și în județul Mehedinți au fost verificate un număr de 954 de vehicule. Dintre acestea, 15,93% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 23 (2,41%) prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 5,12% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării și 3,25% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

La nivelul Regiunii Oltenia, în urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, în această regiune au fost aplicate 377 de amenzi contravenționale și au fost retrase 177 de certificate de înmatriculare.

La nivelul întregii țări, în urma controalelor, cele mai multe neconformități au fost constatate la:

instalația electrică de iluminare-semnalizare (28,09%);

emisiile poluante (24,32%);

punți, jante, anvelope și suspensie (13,51%);

parbriz, geamuri laterale, lunetă (13,01%).

Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5,50% dintre vehiculele controlate şi în 1,71% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. În urma măsurătorilor efectuate s-a constatat depăşirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 1.589 de autovehicule. Inspectorii RAR au identificat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. În cazul a 2.500 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

Aproximativ 2,9% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, pe parcursul primelor șase luni ale anului 2022, au fost aplicate 12.869 de sancțiuni, au fost retrase 10.829 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 121 de vehicule și 181 ITP-uri au fost anulate.

În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară. „Atragem atenția că rezultatele controalelor desfășurate în trafic NU reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni”, mai precizează Biroul de presă al Registrului Auto Român, într-un comunicat de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button